Vesti

Peti redovan sastanak poverenika SKGO

Peti redovan sastanak poverenika Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održan je 29. septembra 2008. godine, u hotelu Holiday Inn u Novom Beogradu. Na skupu je bilo prisutno oko 130 poverenika.

Prisutne je pozdravila Zorica Vukelić, zamenica generalnog sekretara SKGO, naglasivši značaj koju ima Mreža lokalnih poverenika SKGO, budući da sličan sistem ne postoji u regionu. Gospođa Vukelić je prisutne poverenike upoznala sa budućim smernicama u radu SKGO i saradnjom koju SKGO, kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti u Srbiji, ostvaruje kako na nacionalnom tako i međunarodnom nivou.

U prvom delu sastanka poverenicima se obratio Aleksandar Marinković, koordinator za opštinsko strateško planiranje, koji je prisutnima dao relevantne informacije o projektu Exchange II, planiranim rezultatima projekta, kao i osnovnim komponentama projekta sa posebnim naglaskom na usluge koje će SKGO pružiti članstvu kroz Centar za izgradnju lokalnih kapaciteta.

Milena Vojinović, savetnik za bratimljenje SKGO, predstavila je poverenicima Upitnik o bratimljenju gradova i opština sa pozivom da joj se obrate ukoliko žele da uspostave ili unaprede saradnju zasnovanu na bratimljenju njihovog grada/opštine sa gradovima/opštinama u okruženju. Nakon toga, Radmila Vladisavljević, saradnik GTZ-a, predstavila je poverenicima Priručnik o javno-privatnom partnerstvu koji će uskoro biti objavljen.

SLAP menadžer Nedeljko Ćurić izneo je osnovne informacije o SLAP softveru i mogućnostima koje on pruža gradovima i opštinama.

Koordinator za Mrežu lokalnih poverenika SKGO, Sanela Veljkovski, i menadžer Savetodavnog centra SKGO, Katarina Arambašić, iznele su relevantne informacije o Mreži sa posebnim akcentom na zahteve koje su poverenici izneli na prethodnom, 4. sastanku poverenika, i stepenu realizacije pomenutih zahteva.

Drugi deo sastanka bio je posvećen mini obuci „Kreiranje pozitivnog imidža opštine“ koju je održao Aleksandar Đukić, menadžer marketinga Pricewaterhousecoopers-a. Obuka je bila posvećena upravljanju opštinom kao upravljanju kapitalom, građenju identiteta i imidža opštine, kao i koristima koje gradovi i opštine mogu imati od svog pozitivnog imidža.

Poverenici su generalno jako dobro ocenili sastanak, ističući da se značaj uloge lokalnog poverenika vremenom sve više povećava.