Vesti

Potpisana Konvencija o saradnji SKGO i Ambasade Francuske

Generalni sekretar Đorđe Staničić sa saradnicima primio je 13. novembra predstavnike Ambasade Francuske: Žan Batist Kizena, savetnika za saradnju i kulturu, Bertrana Mijea, atašea za saradnju, Anais Žirard, koordinatorku za decentralizovanu saradnju i Mari Lus Gib, regionalnu savetnicu za pitanja poljoprivrede Ekonomskog odeljenja u Bukureštu koja ima nadležnost i za Srbiju.

Tema sastanka je bilo stanje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a ovom prilikom Slađana Grujić, sekretarka za lokalni ekonomski razvoj SKGO predstavila je strateški i pravni okvir u Srbiji u ovoj oblasti, trenutno stanje i planove, s naglaskom na IPARD instrument.

Saradnja SKGO i Ambasade Francuske traje više od 15 godina i svake godine se sve više razvija i produbljuje, a na osnovu zajedničkih planiranih aktivnosti predviđenih Konvencijom o saradnji. Generalni sekretar je naglasio važnost saradnje srpskih i francuskih opština u raznim oblastima u čemu nam podrška Ambasade puno znaci, a naročito je važna tema ruralnog razvoja i poljoprivrede. Žan Baptist Kizen potvrdio je da će se ovoj oblasti posvetiti posebna pažnja u narednom periodu.

Mari Lus Gib upoznala je prisutne sa planovima njenog odeljenja i Ambasade Francuske u Srbiji na ovom polju u narednom periodu i predstavila svoju ekspertizu, naročito iskustvo u pristupnim pregovorima.

Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju ukazala je na značaj ovakvog iskustva koje može koristiti SKGO radi boljeg uključivanja u proces pristupnih pregovora u ovoj oblasti.

Đorđe Staničić i Žan Batist Kizen potpisali su Konvenciju o saradnji SKGO i Ambasade Francuske kojom su utvrđene prioritetne tematike i smernice za 2017. godinu u oblastima poput jačanja kapaciteta lokalnih samouprava, promocije kulturnih osobenosti lokalnih zajednica, održivog razvoja na lokalnom nivou i komunikacije o francusko-srpskim partnerstvima na lokalnom nivou.