Vesti

Uručene nagrade pobednicima medijskog konkursa „Drugačije od drugih“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 17. novembra u Beogradu uručila je nagrade novinarima, pobednicima petog medijskog konkursa "Drugačije od drugih" o praksi u lokalnoj samoupravi.

Najbolji u kategoriji "Zaštita životne sredine na lokalnom nivou" bio je prilog "Mrtva reka" koji je pripremio novinar televizije Prva Nemanja Stanković.

U kategoriji "Rodna ravnopravnost i ljudska prava na lokalnom nivou" najbolje je ocenjen prilog "Penzioneri i moderne tehnologije" novinarke niškog portala Megafon Sonje Urošević.

U kategoriji "Unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou" nagrađen je prilog "Vrtići u Srbiji: Između pomoći roditeljima i dobrog biznisa" novinarke kragujevačkog portala Pressek Marije Obrenović.

Najbolji prilog u kategoriji "Evropske integracije na lokalnom nivou" napravila je novinarka Radio-televizije Novi Pazar Sajma Redžepefendić pod nazivom "Poljoprivrednici spremno dočekuju ulazak u EU".

U kategoriji "Prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou" nagrađen je prilog "Ožiljci poplave" koji su napravili Predrag Todorović i Slađan Bogdanović sa televizije Centar - Svilajnac.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ovom prilikom je rekao da je važno da se novinarska struka opredeli više istraživačkom novinarstvu i temama koje su važne za lokalnu samoupravu i građane koji tu žive i rade.

"U ovom procesu želeli smo da dobijemo i kritičke i pohvalne tekstove ili priloge i mislim da smo u tome uspeli", kazao je Staničić.

Predsednik žirija Veselin Simonović izjavio je da su svi prilozi koji su učestvovali na konkursu zadovoljili osnove novinarske profesije.

"Ovo u meni budi nadu da naše novinarstvo nije propalo kako to često izgleda", kazao je Simonović.

U konkurenciji za nagrade bilo je 48 priloga, a odluku o pobednicima konkursa doneo je žiri u kojem su bili Nada Gogić, Suzana Trninić, Zoran Baranac, Veselin Simonović, Ivan Cvejić i Zoran Sekulić.

Medijski konkurs SKGO bio je otvoren od 1. aprila do 15. oktobra i organizovan je u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske, a autori najboljih priloga nagrađeni su laptop računarima.