Vesti

Održan prvi sastanak Mreže za javne nabavke SKGO

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 15. novembra 2017. godine organizovala je prvi sastanak Mreže za javne nabavke SKGO uz učešće više od stotinu predstavnika gradskih i opštinskih uprava koji se bave temom javnih nabavki. Prisutnima su se obratili generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i direktor Uprave za javne nabavke dr Predrag Jovanović.

„SKGO je prepoznala značaj koji javne nabavke zauzimaju u sistemu finansijskog upravljanja na lokalnom nivou, stoga će aktivnosti Mreže biti definisane pravcima delovanja i načelima Strateškog plana SKGO, koji će biti na dnevnom redu ovogodišnje Skupštine SKGO", rekao je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i dodao da je oblast javnih nabavki do sada već u velikoj meri usklađena, ali da nas u predstojećem periodu očekuje i potpuno usklađivanje domaćih propisa sa propisima EU.

Uz predstavljanje načina rada Mreže, na skupu je bilo reči o primeni Zakona o javnim nabavkama na lokalnom nivou, usaglašavanju sa direktivama EU u oblasti javnih nabavki, kao i o nabavkama usluga socijalne zaštite u nadležnosti JLS. Tokom skupa je posebno apostrofirano da su aktivnosti u ovoj oblasti usmerene na kreiranje jedinstvenog sistema javnih nabavki i mehanizama za sprečavanje korupcije na svim nivoima.