Vesti

Održana Osma sednica Predsedništva

Osma sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kojom je predsedavao Darko Bulatović, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, održana je 22. novembra 2017. godine u SKGO.

S obzirom na to da je javna rasprava o Nacrtu Strateškog plana SKGO za period 2018-2021. završena krajem oktobra, Radna grupa Predsedništva je u saradnji sa Stručnom službom SKGO pripremila Predlog strateškog dokumenta čija je sadržina predstavljena na ovoj sednici, uz poseban osvrt na načela i definisane strateške oblasti, ciljeve i mere za realizaciju novog Strateškog plana SKGO za naredni četvorogodišnji period.

Razmatrana su i aktuelna pitanja u vezi finansiranja lokalne samouparve, posebno u kontekstu najava iz Vlade Republike Srbije da je u planu povećanje neoporezovanog dela zarada, kao i da je u toku izrada Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, a pošto značajan deo prihoda lokalnih vlasti čine prihodi od poreza na zarade i od nekih naknada, koje su predmet planiranog zakona, Predsedništvo SKGO je zauzelo stav da se uputi inicijativa ministru finansija za održavanjem sastanka u cilju razmatranja pojedinih pitanja od značaja za finansiranje lokalne samouprave.

U kontekstu priprema za održavanje 45. skupštine SKGO, Predsedništvo je utvrdilo predlog Programa i dnevnog reda skupštine, kao i predloge odluka i dokumenata koji su  upućeni 45. skupštini na usvajanje. Imajući u vidu, da je ova skupština i izborna, Marina Janković, sekretar Gradskog veća Grada Niša i član Komisije za sprovođenje izbora za organe SKGO na 45. skupštini SKGO informisala je članove Predsedništva o toku izbornog procesa i o utvrđenoj Listi kandidata za izbore u organe SKGO koji se biraju na 45. skupštini SKGO, 12. decembra 2017. godine.

Na kraju, Predsedništvu su predstavljeni i ključni rezultati SKGO u 2017. godini, a upoznato je i sa početkom implementacije novog projekta koji se odnosi na "Unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou", koji će u naredne dve godine sprovoditi SKGO uz finansijsku podršku nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, obezbeđenu u okviru GIZ projekta "Podrška reformi javne uprave u Srbiji".