Vesti

Četvrti sastanak SKGO Mreže za socijalnu zaštitu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je 20. novembra 2017. godine četvrti sastanak SKGO Mreže za socijalnu zaštitu, u okviru projekta ''Institucionalna podrška SKGO - druga faza'', finansijski podržanog od strane Švajcarske vlade, kroz Švajcarsku agenciju za međunarodni razvoj (SDC).

Teme sastanka Mreže bile su novine u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, sa posebnim osvrtom na interresorne komisije i primenu Uredbe o namenskim transferima u socijalnoj zaštiti. Skupu je prisustvovalo više od stotinu predstavnika lokalnih samouprava, ministarstava, nacionalnih institucija, donatora i organizacija civilnog društva.

Državna sekretarka iz Ministarstva  prosvete, nauke i tehnološkog  razvoja Anamarija Viček, podsetila je učesnike skupa na predstojeću reformu predškolskog sistema koja će biti sprovedena iz zajma Svetske Banke u vrednosti od 50 miliona dolara. Viček je naglasila da je cilj intervencije sporazuma o Zajmu za projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, ostvarivanje razvojnih ciljeva koji se odnose na unapređenje pristupa, kvaliteta i jednakosti u uslugama predškolskog obrazovanja i vaspitanja, posebno za decu iz socijalno ugroženih sredina. Ona je podvukla da će saradnja sa 30 lokalnih samouprava na čijoj se teritoriji nalaze predškolske ustanove koje će dobiti projektnu podršku u narednom periodu biti veoma značajan, a posebno kolega koji rade na poslovima obrazovanja i urbanizma.

Miloš Janković, vršilac dužnosti pomoćnika ministra iz Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasio je da su opštine i gradovi prepoznati od nacionalnog nivoa kao važan akter u obezbeđivanju usluga socijalne zaštite kroz stvaranje jednakih mogućnosti za samostalniji život svih sugrađana i podsticanju na socijalnu uključenost. On je dodao da na ovaj način lokalne samouprave stvaraju mogućnosti za nova radna mesta, a samim tim i veću zaposlenost.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Božidar Dakić istakao je važnost kvaliteta usluga koji proizilazi iz kontinuirane finansijske podrške i podsetio da odgovornost leži kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Sistem kvaliteta usluga uveden je kroz standardizaciju usluga u socijalnoj zaštiti kroz uvođenje minimalnih standarda i na lokalnim samoupravama je da naručivanjem usluga socijalne zaštite putem javnih nabavki svojim građanima obezbede usluge od licenciranih pružalaca usluga, rekao je Dakić.

Neke od preporuka izvedenih sa četvrtog sastanka Mreže su da je prilikom razvijanja plana lokalne socijalne politike neophodno iskoordinirati proces sa svim relevantnim subjektima, a u cilju dobijanja relevantnih informacija o trenutnim i potencijalnim prioritetima podrške u socijalnoj zaštiti, kao i da je izrada nove Nacionalne strategije socijalne zaštite neophodna kao okvir za kreiranje lokalnih prioriteta, mera i aktivnosti u ovoj oblasti.