Vesti

Okrugli sto „Reformski pravci razvoja i planiranja socijalne politike na lokalnom nivou“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u Vršcu, 25. septembra 2008. godine, organizovala okrugli sto na temu „Reformski pravci razvoja i planiranja socijalne politike na lokalnom nivou“ u okviru projekta „Podrška sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite u Srbiji“.

Cilj okruglog stola bila je retrospektiva reforme socijalne zaštite u Srbiji, sa akcentom na planiranje i razvoj sistema usluga na lokalnom nivou. Prisutne su pozdravili, Jasmina Tanasić, sekretar Odbora za društvene delatnosti SKGO i predsednik opštine Vršac, Čedomir Živković.

Državna sekretarka, Ljiljana Lučić, iz Ministarstva rada i socijalne politike obratila se skupu sažetim osvrtom na reformske platforme MRSP vezane za razvoj socijalne zaštite. Cilj Strategije je zaštita najosetljivijih grupa, smanjivanje socijalne isključenosti, što sve vodi ka većoj socijalnoj koheziji. Celokupna reforma socijalne zaštite se bazira na poštovanju ljudskih prava i principu uključenosti. Prioriteti MRSP u narednom periodu biće decentralizacija sistema socijalne zaštite, deinstitucionalizacija, pružanje usluga u najmanje restriktivnom, to jest prirodnom okruženju, učešćem vladinog, nevladinog i privatnog sektora. Strateško planiranje socijalne zaštite u lokalnim zajednicama Srbije danas je uspešan i, može se reći, masovan proces. Samo u Vojvodini ovaj proces je prošlo 38 jedinica lokalne samouprave. Strateškim planiranjem definišu se prioriteti u lokalnim samoupravama, na osnovu kojih se donose odluke o proširenim pravima, koje se potom ugrađuju u lokalne budžete. Državna sekretarka je naglasila da MRSP podržava proces fiskalne decentralizacije, a ujedno se opštine podržavaju kroz grantove za razvoj sistema usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Marijana Trninić iz Jedinice za koordinaciju sprovođenja Strategije razvoja socijalne zaštite je svojim izlaganjem o procesu planiranja socijalne politike na lokalnom nivou, razvoju i implementaciji strategija napravila uvod za prezentacije najbolje prakse u Vojvodini. Primer dobre međuopštinske saradnje je upravo Vršac, koji je zbog ovog i odabran da bude domaćin prvog u nizu od 4 okrugla stola, koliko će ih do kraja oktobra SKGO ukupno organizovati na istu temu, obuhvatajući celu Srbiju. Tako su Tatjana Borojević, mentorka i dr Vladimir Striber, kao predstavnici vršačkog klastera, koji čine opštine Alibunar, Bela Crkva, Plandište i Vršac, prezentovali pristup međuopštinskoj saradnji i razvoju strategije i alternativnih usluga socijalne zaštite. Zatim je Ervin Ereš, konsultant Oxford Policy Menagementa, predstavio primer dobre prakse vezanog za analizu prihoda i rashoda i budžetiranje Strategije u Subotici. Praćenje primene Strategije i ugovorenih usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici je važna karika u obezbeđivanju kvalitetnih servisa, o čemu je prisutnima govorila Mira Novaković iz NVO Novosadski humanitarni centar.

Drugi deo okruglog stola je bio posvećen reformskim pravcima socijalne politike i njihovom uticaju na rad lokalnih samouprava. Tako je nove uloge i funkcije Centra za socijalni rad predstavnicima LS Vojvodine objašnjavala Lela Veljković iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. O razvoju standarda pričala je Ivana Koprivica iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu. Veoma opširno i korisno izlaganje imao je Nenad Opačić, Novosadski humanitarni centar, o kompletnom procesu naručivanja i ugovaranju usluga od strane lokalne samouprave. I poslednju, ali ne i najmanje važnu temu licenciranja i inspekcije usluga sa analizom komplementarnih uloga republičkog nivoa i lokalnih samouprava načela je Aleksandra Lakićević, konsultant OPM.

Nakon trosatnog izlaganja i diskusija, bilo je jasno da je reforma socijalne zaštite na lokalnom nivou metodološki zaokružen proces, sa učešćem svih relevantnih partnera pomenutih u izlaganju državne sekretarke Ljiljane Lučić, koja je takođe izrazila svoje zadovoljstvo ovim povodom.

SKGO nastavlja organizovanje okruglih stolova sa istom temom u oktobru, i to u Medijani - Niš, 21. oktobra, u Vrnjačkoj Banji 28. a beogradska opština Zvezdara će biti domaćin 30. oktobra 2008. godine.