Vesti

Radionice o stambenoj podršci na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - Druga faza", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. organizovala četiri regionalne radionice na temu „Stambena podrška na lokalnom nivou". Radionice su tokom novembra 2017. godine održane u Vrnjačkoj Banji, Sremskim Karlovcima, Nišu i u Beogradu.

Cilj organizovanja ovih radionica bio je upoznavanje predstavnika lokalne samouprave o nadležnostima  utvrđenih Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, u delu koji se odnosi na pružanje stambene podrške.

Prisutni na radionicama dobili su informacije o nacionalnim politikama i stambenim programima koje će se finansirati sa nacionalnog nivoa, ali i o modalitetima pružanja stambene podrške na lokalu. Za razliku od prethodno važećeg Zakona o socijalnom stanovanju, sadašnji pravni okvir stvorio je uslove za širi spektar vidova stambene podrške, od stambenog dodatka, preko subvencionisanja zakupa, pomoći za ozakonjenje i unapređenje uslova stanovanja.

Pravni okvir stambene podrške na radionicama predstavila je Svetlana Ristić, načelnica Odeljenja za stambenu i arhitektonsku politiku i energetsku efikasnost u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, na radionicama su predstavljeni vidovi institucionalnog organizovanja za pružanje stambene podrške na lokalnom nivou - kroz organizovanje i rad javnih stambenih agencija. O iskustvima u radu gradske stambene agencije i primerima programa stambene podrške na radionicama je govorio Živorad Stanković, zastupnik Asocijacije stambenih agencija.

Sprovođenje stambene podrške na lokalnom nivou >>>

Stambena podrška od nacionalnih ka lokalnim stambenim politikama >>>