Vesti

Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Treća sednica Odbora za zaštitu životne sredine SKGO održana je 24. septembra 2008. godine u Beloj Crkvi. Gostoprimstvo Odboru pružilo je preduzeće ’’Enregrom’’, koje je na prvoj sednici Odbora u novom sazivu vrlo kratko informisalo o svojim aktivnostima, a ova prilika je iskorišćena za bolje i detaljnije upoznavanje sa svim uspesima i problemima koji su sastavni deo rada jedne firme u oblasti reciklaže.

Najvažnija tema ove sednice bila je posvećena predlogu novog Zakona o upravljanju otpadom koji je, posle nekoliko godina priprema, ponovo upućen Narodnoj skupštini na usvajanje. I pored toga što nije ostalo mnogo prostora da se u postojeći predlog unesu izmene i dopune, Odbor za zaštitu životne sredine SKGO je još jednom želeo da ukaže na neka rešenja za koja smatramo da će umanjiti efekte koji se žele postići ovim zakonom. Pored neusaglašenosti koje postoje između pojedinih članova ovog Zakona, istaknuto je da postoji i neusaglašenost sa Zakonom o komunalnim delatnostima, naročito u pogledu nadzora nad izvršavanjem poslova upravljanja komunalnim otpadom. Prema rešenjima koja postoje u ova dva zakona, nadzor nad ovim poslovima imaju i komunalni i inspektor zaštite životne sredine. U praksi, kad god postoji ovakva situacija, posao ostaje neobavljen, jer svako sebi dozvoli tumačenje po kome je upravo onaj drugi odgovoran za obavljanje tog posla.

Članovi Odbora ukazali su na neusaglašenost između odredbi člana 43. kojima se reguliše upravljanje komunalnim otpadom, člana 15. kojim se reguliše sadržaj planova upravljanja otpadom i člana 20. kojim se definiše jedinica lokalne samouprave kao subjekat upravljanja otpadom. Predlog je da se član 43. stav 7. preformuliše i da glasi: ’’Jedinica lokalne samouprave uređuje organizovanje i način selekcije i sakupljanja otpada radi reciklaže u skladu sa lokalnim planom upravljanja otpadom i sa posebnim programom koji, na predlog Ministarstva, utvrđuje Vlada.’’

Diskutujući o predlogu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, Odbor smatra i da je član 45. kojim se bliže definiše obaveza potrošača da vrati ambalažu u kojoj je smeštena hemikalija i član 51. stav 6, koji propisuje kaznene odredbe za nesprovođenje člana 45. nije moguće sprovesti ukoliko se bliže ne definiše mehanizam povraćaja te ambalaže koja zbog sadržaja koji je u njoj posebno zagađuje životnu sredinu. Moguća je primena raznih mehanizama (evidencija potrošača) uz naročito upozoravanje potrošača o obaveznosti povraćaja ove vrste ambalaže.

Posebna tačka dnevnog reda bila je posvećena prezentaciji jednog novog i inovativnog instrumenta za planiranje i unapređenje stanja životne sredine i održivog razvoja, a koji je zasnovan na konceptu stalnog praćenja oko 200 različitih pokazatelja (indikatora) koji imaju uticaj na kvalitet životne sredine. Ovaj softver pod nazivom ’’Teritorijalni balans životne sredine (BAT)’’ kreiran je u Institutu za zaštitu životne sredine Južne Italije – Mario Negri Sud i pokazao se kao veoma napredan alat lokalnih samouprava za praćenje stanja životne sredine. Sastavni deo ovog softvera je i geografski informativni sistem (GIS), tako da se brojne vrednosti zagađenja životne sredine dobijene preko različitih matematičkih modela (u tabelama) veoma jednostavno mogu pratiti putem mapa i karti regiona (opština) koje se redovno ažuriraju. da izraze svoju zainteresovanost popunjavanjem posebnog prijavnog lista koji se nalazi u prilogu ove informacije.

Sednici Odbora prisustvovao je 21 predstavnik iz 18 gradova i opština.

Preuzmite kompletan izveštaj >>>
Prijavni list za teritorijalni balans životne sredine >>>