Vesti

Završen projekat „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“

Više od 2500 zaposlenih u lokalnoj samoupravi obučeno je na različite teme u oblasti stručnog usavršavanja i upravljanja ljudskim resursima, izrađeno je više od 30 modela akata za efikasniju i kvalitetniju primenu savremenih principa upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, zaključeno je na završnoj konferenciji projekta Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi", koja je održana 5. decembra u Beogradu.

Ovom prilikom, naglašeno je da je učinak u oblasti ljudskih resursa prosečno uvećan za 34 odsto u 20 pilot lokalnih samouprava u kojima je pružena konsultantska podrška za unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima. Projekat su finansirali Evropska unija i Savet Evrope, a realizovao je Savet Evrope u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović rekao je na skupu da je Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji je usvojen u februaru prošle godine, uspostavio novi službenički sistem i novi sistem stručnog usavršavanja za zaposlene. Dodao je i da se radi na formiranju Nacionalne akademije za javnu upravu koja će prvi put obezbediti stručno usavršavanje na jednom mestu.

Istakao je da je kroz ovaj projekat, u okviru paketa podrške 1388 učesnika iz 90 lokalnih samouprava, učestvovalo tokom 2017. na različitim obukama.

"Analizirali smo potrebe za edukacijom, te smo držali i obuke za 1369 zaposlenih za primenu Zakona o opštem upravnom postupku i za pripremu i sprovođenje projekata. Kroz devetonedeljnu e-learning obuku prošlo je 146 učesnika, a 867 zaposlenih pohađalo je 32 regionalne obuke", izjavio je Kasalović.

On je naglasio da je cilj projekta da kroz uspostavljanje profesionalnog sistema obuke i bolje upravljanje ljudskim resursima dostigne veći stepen efikasnosti i zadovoljstva građana radom opština i gradova.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Stefan Hudolin istakao je da je reforma javna uprave od suštinskog značaja za Evropsku uniju, a posebno u okviru pristupanja novih država članica.

Istakao je da je najvažniji stub reforme uprave u Srbiji uspostavljanje profesionalne državne uprave i dodao je da je zahvaljujući ovom projektu uspostavljen okvir koji predstavlja dobru osnovu za reforme u upravljanju ljudskim resursima.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je SKGO uvek bila za profesionalizaciju, ukidanje nepotizma, podizanje ugleda zaposlenih u lokalnim samoupravama, kao i za to da lokalne samouprave budu uslužno mesto za sve građane i privredu.

Podsetio je i da je SKGO formirao Mrežu za ljudske resurse koja obuhvata oko 180 opština i omogućava međusobnu saradnju.

Staničić se zahvalio EU i Savetu Evrope i resornom ministarstvu na podršci i istakao da je namera da sa ovakvim ciljevima i projektima nastavi i ubuduće.

Šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt ocenio je da je ovim projektom uspostavljen temelj za proces reforme državne uprave u Srbiji i dodao da je dobro upravljanje jedan od prioriteta za Savet Evrope u Srbiji.

On je ocenio i da će formiranje Nacionalne akademije biti veliki korak za unapređenje državne uprave u Srbiji i dodao da je potrebno podržati taj projekat.

Dodao je i da građani očekuju efikasne i transparentne usluge i ljubaznu javnu upravu.

U okviru projekta Savet Evrope pružio je stručnu podršku za 20 pilot gradova/opština (Beograd, Bač, Bujanovac, Valjevo, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Medveđa, Niš, Novi Sad, Pančevo, Pirot, Raška, Savski Venac, Smederevo, Stari Grad, Svrljig, Trstenik i Čačak.), kojima su ovom prilikom dodeljeni sertifikati za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima.