Vesti

Zajedničko unapređenje upravljanja na Dunavskom forumu

"Dunavski forum za upravljanje: zajedničko unapređenje upravljanja" održan je 4. decembra 2017. godine u Beču kao finalni događaj programa BACID (Izgradnja kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana i Republike  Moldavije) koji finansira Austrijska razvojna agencija i sprovodi Austrijska asocijacija gradova I KDZ - Centar za istrazivanje javne uprave. Ovaj događaj je bio posvećen temama koje su identifikovane kao prioriteti u poboljšanju upravljanja u zemljama u regionu na putu ka Evropskoj uniji, uz istovremeno promovisanje saradnje javnog sektora - nacionalnih i lokalnih institucija, sa civilnim drustvom, naukom i poslovnim sektorom. Forum se fokusirao na izgradnju kapaciteta javne uprave uprave u okviru Dunavskog centra za upravljanje i omogućavanje lokalnim samoupravama da ispune EU standarde i pruže bolje usluge građanima.

Tokom tri godine implementacije BACID-a, ovim ciljevima se doprinosilo kroz praktičnu podršku partnerima iz regiona i razmenu znanja, a istovremeno se ostvarivala sinergija sa drugim akcijama. Kao rezultat toga, razvijena je baza podataka o upravljačkim alatima koja se koriste u regionu u reformama javne uprave koja će se dalje proceniti, revidirati i uskladiti u okviru Dunavskog centra za upravljanje. Sa druge strane, razvijen je niz smernica i publikacija kako bi se podržale lokalne vlasti tokom njihovih priprema za pristupanje EU, među kojima je Vodič za lokalne samouprave koji okuplja iskustva austrijskih i lokalnih samouprava iz regiona u oblasti opštinskih finansija, komunalnih usluga, EU integracija i korišćenja fondova EU u čijoj izradi je učestvovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Na Forumu je učestvovalo oko 100 predstavnika javnih uprava, lokalnih samouprava, civilnog društva, medija i naučne sfere iz 16 različitih zemalja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Tokom foruma je zabeležena živa diskusija među učesnicima i oni su se složili sa faktorima uspeha i predložili sledeće korake koji bi trebali biti sprovedeni u okviru Dunavskog centra upravljanja na sledeće teme: otvorena vlada, upravljanje kvalitetom, bolje usluge građana, uključivanje civilnog društva i preduzeća, decentralizacija, javno-privatno partnerstvo, lokalna ekonomija, finansiranje opštinskih usluga iz EU fondova.

Predstavnici SKGO Aleksandra Vukmirović, šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao panelista i Ivan Bozović, savetnik za EU integracije kao diskutant, dali su svoj doprinos panelu Finansiranje opštinskih usluga iz EU fondova. Tom prilikom su predstavljene aktivnosti SKGO u okviru programiranja i monitoringa sprovođenja EU fondova, podrške lokalnim samoupravama u izgradnji kapaciteta iz EU sredstava - kao i dobri primeri opštinskih projekata finansiranih iz EU fondova poput Exchange programa  i programa Horizont 2020.


Vise informacija na linku  http://www.bacid.eu/Governance_Forum_2017