Vesti

Kako do sopstvenog lokalnog GIS-a?


Opštinski geografski informacioni sistem više nije luksuz koji mogu da priušte samo veliki gradovi - neophodnost GIS-a je već dokazana, a njegova dostupnost i mogućnosti primene su sve veće. Uz Priručnik za uvođenje GIS-a u lokalnu samoupravu korak smo bliže da informacione sisteme uvedemo u svaki grad i opštinu u Srbiji.


Interesovanje koje je izazvala prezentacija GIS priručnika za lokalne samouprave pokazalo je da je među opštinama i gradovima izuzetno jaka svest o tome da se sopstvenim resursima i razvojem mora upravljati efikasno i da se sa time mora početi što pre. Prisustvo resornog ministra Vlade Republike Srbije, gospodina Olivera Dulića, i njegove reči podrške, samo su učvrstile njihovo uverenje da su na pravom putu. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja snažno podržava uvođenje reda u prostoru - a to je moguće jedino uz vođenje kvalitetne evidencije o podacima o prostoru.


Ohrabrujuće je zvučala i prezentacija gospodina Nenada Tesle, direktora Republičkog geodetskog zavoda - ova organizacija će se, u bliskoj budućnosti, transformisati i u potpunosti orijentisati prema klijentima. Široki spektar novih usluga koje će početi da nudi RGZ treba da postane dostupan preko interneta velikom broju korisnika, uključujući i lokalne samouprave. Gospodin Tesla je pozvao lokalne samouprave na saradnju, tako što će najpre dostaviti podatke o svojim potrebama za podacima i uslugama. "Republički geodetski zavod će biti partner svim opštinama i gradovima koji krenu u uvođenje sopstvenog GIS-a" - ovim ohrabrujući rečima završio je svoje izlaganje direktor RGZ-a.


Osim prezentacije Priručnika, o svojim iskustvima prilikom uvođenja GIS-a govorili su predstavnici gradova Niš, Subotica, Sombor, Valjevo i Kragujevac, koji su uz pomoć GTZ Projekta "Upravljanje zemljištem/Katastar u Srbiji" već postigli zavidne rezultate na ovom planu.


Opštine koje krenu u pravcu samostalnog uvođenja GIS-a imaće savetodavnu podršku SKGO. SKGO je na prezentaciji u Sava centru najavila novi serijal obuka za lokalne samouprave za uvođenje GIS-a. Obuka će biti usmerena na opšta pitanja opštinskog GIS-a i baviće se uglavnom temama koje su bitne za donosioce odluka i menadžere. Cilj obuke je osposobljavanje donosilaca odluka na lokalnom nivou i stručnjaka uključenih u upravljanje zemljištem da razumeju osnove lokalnog GIS-a (Kako GIS funkcioniše), moguće primene, glavne organizacione korake u uspostavljanju i održavanju GIS-a, troškove i koristi. Obuka je dizajnirana prvenstveno za donosioce odluka i potencijalne GIS koordinatore iz svih opština i gradova koji su zainteresovani za uvođenje lokalnog GIS-a. Obuka se organizuje u saradnji sa Centrom za obuku SKGO, a uz podršku GTZ projekta “Upravljanje zemljištem/Katastar u Srbiji”. Potencijalni učesnici bili bi članovi gradskih/opštinskih veća zaduženi za urbanizam, izgradnju i investicije, načelnici odeljenja za urbanizam i komunalne poslove i slično. Prijavljivanje će trajati tokom oktobra, o čemu će opštine i gradovi biti obavešteni pismenim putem. Redosled obuka biće objavljen naknadno i zavisiće od broja prijavljenih. Prve obuke se očekuju u novembru ove godine.