Vesti

Uručene nagrade za najbolje radove na likovnom konkursu "Moje bioenergetsko selo" u selu Kostojevići

Stalna konferencija gradova i opština je 27. decembra 2017. godine, u selu Kostojevići na teritoriji opštine Bajina Bašta, uručila nagrade pobednicima likovnog konkursa na temu „Moje bioenergetsko selo".

Konkurs su 15. septembra raspisali opština Bajina Bašta i SKGO, a poziv je upućen učenicima od prvog do osmog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković" u Kostojevićima, kao i učenicima prvog razreda gimnazija i srednjih škola sa prebivalištem u Kostojevićima, selu koje je izabrano na konkursu projekta BioVill kao pilot i prvo potencijalno bioenergetsko selo u Srbiji.

Zainteresovani učesnici svoje likovne radove mogli su da dostave nastavniku likovnog u školi u Kostojevićima, do 20. oktobra 2017. godine, a do kada je pristiglo ukupno 26 radova.

Komisija koju je činila Radna grupa za bioenergetsko selo Kostojevići, bila je zadužena da izabere najbolje radove na temu bioenergije. Nakon glasanja, prvo mesto su podelili Bojana Vukašinović(VI razred) i Luka Ranković (VIII razred), treće mesto je pripalo Ljubiši Petronijeviću (VII razred), dok je specijalna nagrada uručena Jovani Vukašinović (IV razred).

Autori nagrađenih likovnih radova dobili su tablet računare.

Cela aktivnost je sprovedena u okviru aktivnosti projekta BioVill, koji u pet zemalja Jugoistočne Evrope promoviše koncept bioenergetskog sela, odnosno lokalne zajednice koja većinu svojih energetskih potreba zadovoljava iz lokalno dostupne biomase. Projekat „Biovil", koji je finansiran od strane Evropske komisije preko programa „Horizon 2020", na teritoriji Srbije sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.