Vesti

Počela realizacija novog projekta o osnaživanju lokalnih zajednica za inkluziju Roma

Stalna konferencije gradova i opština započela je implementaciju projekta "Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", koji finansira Evropska unija u okviru programa IPA 2016.

Ukupna vrednost projekta je 4,2 miliona evra, i predviđeno je da traje do decembra 2020 godine. Osnovni cilj projekta je podrška kontinuiranom procesu unapređenja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim sredinama, kroz implementaciju prioritetnih strateških mera sadržanih u strategiji za Socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u periodu 2016-2025.

Projekat će biti realizovan kroz tri komponente:

Komponenta 1: Uspostavljanje/unapređenje lokalnih strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama - U okviru ove komponente cilj je da se obezbedi sveobuhvatna podrška jedinicama lokalne samouprave u unapređenju/razvoju lokalnih akcionih planova za inkluziju Roma, kao i da se ustanove lokalna multisektorska  tela za koordinaciju politika koja ce biti sastavljena od lokalnih aktera koji se bave inkluzijom Roma. U okviru ove komponente predviđeno je i formiranje mobilnih timova koji će obezbediti brzo i adekvatno rešavanje socio-ekonomskih problema najugroženijih pripadnika romske populacije. Takođe, u  okviru ove komponente biće organizovane obuke, razmena dobre prakse, a savetodavna podrška biće obezbeđena svim lokalnim samoupravama sa romskom populacijom.

Komponenta 2: Podrška implementaciji lokalnih mera za inkluziju Roma (grant šema) - U okviru ove komponente pružiće se direktna finansijska podrška lokalnim samoupravama za implementaciju mera za inkluziju Roma i Romkinja predviđenih lokalnim strateškim i akcionim planovima. Podrška će se realizovati u formi grantova u iznosu do 60.000 evra za projekte kojima će gradovi i opštine, uz obavezno partnerstvo sa organizacijama civilnog društva koje se bave inkluzijom Roma i Romkinja, konkurisati u okviru Poziva za dostavljanje predloga projekata.

Komponenta 3: Podrška legalizaciji stambenih jedinica, razvoj urbanističkih planova i tehničke dokumentacije za neuslovna romska naselja - Cilj ove komponente je obezbeđivanje dalje podrške lokalnoj samoupravi u oblasti prostornog planiranja neformalnih naselja i poboljšanja životnih uslova romske zajednice. Aktivnosti u okviru ove komponente podržaće izradu urbanističkih planova, tehničke dokumentacije i primenu regulatornog okvira za održive stambene uslove romskih zajednica u odabranim lokalnim samoupravama.