Vesti

Nadzor nad registracijom stambenih zajednica

U četvrtak, 25. januara 2015. godine, u Beogradu je održana radionica u vezi primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, namenjena komunalnim inspektorima iz lokalnih samouprava. Radionici je prisustvovalo oko 80 inspektora. Skup je organizovan u saradnji sa resornim ministarstvom, a osnovni cilj je bio da se komunalni inspektori upoznaju bliže sa procesom registracije stambenih zajednica, odnosno, da im se pojasni njihova uloga u ovom procesu.

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su, nakon isteka zakonom propisanog roka za registraciju stambenih zajednica, pripremili Uputstvo za komunalne inspektore, u kome je opisan postupak vršenja nadzora na stambenim zajednicama. Cilj pripreme ovakvog uputstva je pokušaj da se ujednači postupanje inspekcijskih službi na nivou cele Srbije, kako bi svi građani dobili jednake šanse da registruju stambene zajednice i na taj način izbegnu uvođenje prinudne uprave. O detaljima ovog Uputstva i očekivanjama i planovima Sektora za stambene poslove u ministarstvu govorili su Nebojša Antešević i Svetlana Ristić.

Na radionici je bilo reči i o postupku uvođenja prinudne uprave i ulozi komunalne inspekcije u tom postupku, kao i o vršenju nadzora nad pravilima kućnog reda. Prema rečima Ivane Vujadinović iz gradske opštine Zvezdara, najveći deo postupaka u komunalnoj inspekciji te gradske opštine odnosi se na prijave u vezi kršenja Odluke o kućnom redu. Kako je veliki broj opština i gradova (njih oko 80) već doneo novu Odluku o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, stiču se uslovi da komunalni inspektori počnu da vrše nadzor i nad primenom odredaba ove Odluke.