Vesti

Izveštaj sa druge sednice odbora za društvene delatnosti SKGO


Druga sednica Odbora za društvene delatnosti SKGO održana je 23. septembra 2008. u Beogradu. Sednici su prisustvovali predstavnici 18 gradova i opština. Odboru su prisustvovali i ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić-Marković, državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike, Ljiljana Lučić, dr Dubravka Racić-Šaranović, samostalni savetnik u Sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici Saveta Evrope, Aleksander Mihajlov i Svetlana Babić.

     

Ministarka Samardžić-Marković u svom obraćanju Odboru izložila je platformu planiranih aktivnosti Ministarstva omladine i sporta vezanih za lokalne samouprave. U svom izlaganju ona je naglasila da je svojim, kao i prisustvom svojih saradnika na sednici Odbora za društvene delatnosti, demonstrirala značaj saradnje Vlade RS i lokalnih samouprava i iskazala poštovanje i uvažavanje prema lokalnim samoupravama. Ministarka se zahvalila SKGO-u, posebno na dve stvari: najpre na pomoći pri uspostavljanju lokalnih kancelarija za mlade, a zatim na ugrađivanje Saveta za omladinu, kao posebnog tela, u model statuta opština i gradova. Ministarstvo je odvojilo i sredstva za opremanje prostora kancelarija za mlade. Vizija MOS je da mladi odlaze u inostranstvo na školovanje, ali da se vraćaju, i da se vraćaju iz velikih u male sredine. Razvojna šansa Srbije je, po njenim rečima, u tome da mladi ostaju u malim sredinama.


Strategija za razvoj sporta, koja je pred usvajanjem definisala je 4 prioriteta:

  1. deca u sportu;
  2. sportski objekti, jer bez adekvatnih uslova u objektima nema ni sporta, a stanje u ovima je katastrofalno iz više razloga;
  3. vrhunski sport i
  4. rekreativni sport kao poželjni model ponašanja i zdravog životnog stila.

Ljiljana Lučić, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike najpre se osvrnula na prethodni reformski period, koji je počeo 2001. godine. Kontekst sprovođenja reformi u oblasti socijalne politike zasniva se na međunarodnim dokumentima, zatim na Strategiji za smanjenje siromaštva i Strategiji socijalne zaštite. U reformi socijalne zaštite pošlo se od premise kako podržati one kategorije stanovništva koje mogu biti najviše pogođene transformacionim procesima. Usvojeni su i drugi strateški dokumenti, kao što su Strategija o starenju, Strategija o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, Strategija za podsticanje rađanja, itd. Osnovni principi reformi u oblasti socijalne zaštite su na bazi poštovanja ljudskih prava, socijalne uključenosti i partnerstva javnih, nevladinih i privatnih organizacija i institucija. Primenom ovih principa želi se postići socijalna kohezija. Takođe, MRSP ulazi u izradu novog zakona o socijalnoj zaštiti, upravo zbog mnogih promena koje su nastupile. Ove promene se, između ostalog, nalaze i u podsticaju lokalnih inicijativa u kreiranju socijalne zaštite, kao i u razvijanju sistema servisa usluga na lokalnom nivou.

Prioriteti u idućoj godini su:

  • siromašne porodice sa decom
  • deca bez roditeljskog staranja
  • stari
  • osobe sa invaliditetom

Potom je dr Dubravka Racić-Šaranović predstavila aktivnosti Ministarstva zdravlja i Sektora za programske aktivnosti. SKGO i MZ aktivno sarađuju, između ostalog i kroz učešće predstavnika SKGO u radnim grupama za strateške dokumente Ministarstva zdravlja. Završen je Radni nacrt Strategije za palijativno zbrinjavanje, koja je pred usvajanjem do kraja 2008. godine, a u planu je i izrada Nacionalnog programa za unapređenje zdravlja starih, čiji je imenovani član takođe predstavnik SKGO.

Podsetila je da je MZ jedno od prvih koje je prešlo na tzv. programsko budžetiranje. Najavila je sledeće programe MZ koje će se sprovoditi na lokalnom nivou, u ustanovama primarne zdravstvene zaštite:

  • prevencija gojaznosti
  • prevencija ranog otkrivanja slepila kod prevremeno rođene dece
  • prevencija psihofizioloških poremećaja i govorne patologije kod dece
  • prevencija nasilja kod mladih, sa akcentom na prevenciju samoubilačkih namera
  • Prevencija Dijabetes Mellitusa Tip II

Planirani projekti u 2009. godini:

  • U toku 2009. kroz sistem primarne zdravstvene zaštite će se sprovoditi Nacionalni program „Srbija protiv raka“, koji će obuhvatati tri skrininga: skrining za rano otkrivanje karcinoma glića materice, skrining dojke, i skrining za rano otkrivanje karcinoma debelog creva. Mesečno će se pozivati 1000 korisnika, i za ovo će biti potrebna saradnja lokalnih samouprava, jer će se za pozivanje koristiti birački spiskovi. Ovi programi će se sprovoditi kroz preventivne centre domova zdravlja.
  • Projekti za Rome u okviru Akcionog plana za zdravstvo Dekade Roma

Projekti za Rome sadrže dva različita programa:

  1. Unapređenje zdravlja Roma
  2. Unapređenje životnog okruženja u romskim naseljima

Kompletan izveštaj možete preuzeti ovde >>>