Vesti

Sastanak sedam bioenergetskih sela iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Rumunije

Stalna konferencija gradova i opština u okviru projekta Biovill organizuje sastanak sedam bioenergetskih sela iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Rumunije, koji treba da omogući razmenu iskustava u domenu tehnologija, organizacionih modela i načina finansiranja ovog koncepta sa kolegama iz Austrije, Nemačke i drugih evropskih država. Sastanak će biti održan u Beogradu, 30. i 31. januara 2018. godine (Hotel 88 soba).

Pod pojmom bioenergetsko selo podrazumeva se zajednica, naselje, selo, ili celokupna opština koja proizvodi i koristi energiju dobijenu iz lokalno sakupljene biomase i drugih obnovljivih izvora. Mnoge zemlje Jugoistočne Evrope imaju visoke potencijale biomase, ali se oni često uopšte ne koriste ili neefikasno koriste za lokalno snabdevanje energijom i regionalni ekonomski razvoj. Bioenergetska sela proizvode i koriste veći deo svojih energetskih potreba iz lokalnih izvora biomase i time doprinose zaštiti klime i životne sredine, kao i jačanju lokalne i regionalne ekonomije.

Ovom prilikom prisutnima će se obratiti predstavnici SKGO, Ministarstva zaštite životne sredine i sedam bioenergetskih sela: Dole pri Litiji (Slovenija), Lekenik i Perušić (Hrvatska), Estelnik i Gelinta (Rumunija), Kičevo (Makedonija) i Kostojevići (Srbija).

Iz Srbije u projekat BioVill uključeni su Kostojevići, selo u opštini Bajina Bašta, okruženo šumovitim planinama, u kome se mazut koristi za lokalni toplovod. Cilj preduzetih aktivnosti u ovom selu je prebacivanje sa mazuta na biomasu, čime će se postići veća energetska efikasnost i nezavisnost, ali i znatne uštede aktivnim učešćem lokalne zajednice u obezbeđivanju energenta.

Projekat BioVill je finansiran i podržan od strane Evropske unije u okviru istraživačkog i inovacionog programa Horizont 2020, a dizajniran je da podrži razvoj regionalnih bioenergetskih koncepata i uspostavljanje bioenergetskih sela u Makedoniji, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Dnevni red >>>