Vesti

Održan sastanak sedam bioenergetskih sela iz regiona

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru projekta Biovill organizovala je 30. i 31. januara 2018. godine, sastanak sedam bioenergetskih sela iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Rumunije, kako bi razmenili iskustva u oblasti tehnologija, organizacionih modela i načina finansiranja tog koncepta sa kolegama iz Austrije, Nemačke i drugih evropskih država.

Šef odeljenja za komunalna pitanja urbanizma i životne sredine SKGO Miodrag Gluščević rekao je novinarima da je taj projekat finansiran i podržan od Evropske unije u okviru istraživačkog i inovacionog programa Horizont 2020, kako bi se promovisao koncept bioenergetskih sela.

"To su sela ili naselja koja najveći deo svojih energetskih potreba zadovoljavaju lokalno dostupnim obnovljivim izvorima. Plan je da se znanja i iskustva iz zemalja razvijenih u ovom pogledu, kao što su Austrija i Nemačka, prenesu na zemlje u regionu", naglasio je Gluščević i dodao da je u svakoj od tih zemalja izabrano najmanje jedno selo koje će, uz podršku projekta "doći do investicione faze koja bi u kasnijem periodu omogućila da izvrše tranziciju do takozvanog bioenergetskog sela".

"U organizacionom smislu ovaj koncept može da podrazumeva udruživanje meštana u bioenergetske zajednice i ceo taj koncept može da ima pozitivne efekte i na životnu sredinu i na lokalnu ekonomiju", istakao je Gluščević.

Iz Srbije je u projekat uključeno selo Kostojevići u opštini Bajina Bašta u kome se mazut koristi za lokalni toplovod a cilj je da se prebaci na biomasu. Član opštinskog veća Bajine Bašte zadužen za zaštitu životne sredine i sport Nenad Lečić rekao je da će se time postići veća energetska efikasnost i nezavisnost, ali i znatne uštede u obezbedjivanju energenta.

Zamenik načelnika opštine Perušić iz Hrvatske Mihael Kurteš rekao je da se to mesto prijavilo za međunarodni projekat kao jedno od perspektivnijih mesta u Hrvatskoj koje je započelo deo razvoja bioenergetskog naselja.

Vasil Božikaliev iz Makedonije, rekao je da se u toj zemlji koncept bioenergetskog sela razvija u mestu Kičevo i da time žele da uključe nekoliko javnih objekata u jedan sistem za centralno grejanje koji se bazira na biomasi.