Vesti

Pristup informacijama od javnog značaja na lokalnom nivou


U cilju doprinosa boljem razumevanju i uspešnijoj implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije na lokalnom nivou, SKGO je u saradnji sa ABA/CEELI, a uz finansijsku podršku USAID-a, započela realizaciju projekta „Slobodan pristup informacijama“.


U sedištu Stalne konferencije gradova i opština, 16. septembra 2008. godine održan je prvi u nizu seminara namenjenih predstavnicima lokalnih samouprava ovlašćenih za postupanje po Zakonu.


Na seminaru se, kroz kratka izlaganja i panel diskusiju, analizirao odnos prava na privatnost i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatim nedostaci pravnog poretka u oblasti slobodnog pristupa informacijama, kao i dobri primeri – iskustva lica ovlašćenih za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama na lokalnom nivou.


Pored poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, g. Rodoljuba Šabića, na seminaru su učestvovali i Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) i predstavnici lokalnih samouprava koji su ovlašćeni za postupanje po Zakonu.