Vesti

Gradovi i opštine složni u podršci građanima sa KiM

Stalna konferencija gradova i opština, Radna grupa Vlade Republike Srbije za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave organizovali su u Nišu, 12. februara 2018. godine, okrugli sto gradova i opština u okviru procesa „Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji".

Okrugli sto je organizovan na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a učestvovali su ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Skup je vodila predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović je istakla da je ideja današnjeg okruglog stola vođenje dijaloga o tome kako da naša znanja i iskustva podelimo sa opštinama sa Kosova i Metohije. "Želimo da ukažemo na mogućnosti u vezi sa međuopštinskom saradnjom, u pogledu raspodele kapaciteta, angažovanja radne snage i raspoložive stručne pomoći. Svakako, razmatraćemo i druge načine i vidove pomoći opštinama na teritoriji Kosova i Metohije.", rekla je Golubović.

"Vaš dolazak u ovom broju pokazuje koliko je značajna tema unutrašnjeg dijaloga o KiM. Važno je da zajedno sprovedemo dijalog, da sagledamo rešenja koja stoje pred nama i da zauzmemo mudar i realan pristup koji nas vodi u budućnost", rekao je ministar Ružić i dodao da je potrebno da širok spektar aktivnosti fokusira i primeni na celishodan i decentralizovan način.

Marko Đurić smatra da je jako važno da srpske opštine na KiM znaju da o njima brine čitava Srbija, te da nije prioritet u novcu, već je potrebno da se lokalne samouprave organizuju i individualno pomognu onoliko koliko mogu. "Nekada je to poseta, nekad tako što ćemo naći privrednike iz lokalnih opština koje će stipendirati srpsku decu na KiM. Na kraju i mi iz Vlade i opštine koje mogu da podrže, podržaćemo i novčano", rekao je Đurić.

Na sastanku, koji je okupio gradonačelnike i predsednike opština iz cele Srbije, predloženo je da svakoj od srpskih opština na KiM pomaže po 10 lokalnih samouprava iz centralne Srbije, koje će na taj način zajednički voditi računa o našim građanima na KiM.