Vesti

Kako do kvalitetnog urbanističkog plana po meri lokalne samouprave?

Publikacija „Kako do kvalitetnog urbanističkog plana po meri lokalne samouprave - osnove i preporuke za unapređenje pripreme urbanističkih planova", uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz oblasti urbanističkog planiranja, predstavljena je 20. februara u prostorijama SKGO.

Publikaciju koja je nastala tokom 2017. kroz široki proces konsultacija sa lokalnim stručnjacima iz Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO i šire, predstavile su autorke, vodeće planerke Urbanističkog zavoda iz Beograda dr. Žaklina Gligorijević i Ana Graovac. One su, objašnjavajući strukturu i svrhu publikacije rekle da je to svojevrsni praktikum koji u sebi sadrži odgovore na pitanja sa kojima se susreću predstavnici lokalnih uprava u procesu pripreme plana: počev od toga koju vrstu plana izabrati u kom trenutku, preko izbora obrađivača, do korišćenja dodatnih instrumenata koji mogu doprineti kvalitetu samog plana, kao što su urbanistički konkurs, analize, studije i slično. Publikacija je potkrepljena rezultatima ankete sprovedene u lokalnim upravama i mnogobrojnim primerima iz domaće i međunarodne prakse.

Recenzent publikacije Miodrag Ferenčak, jedan od vodećih stručnjaka za oblast urbanizma kod nas, istakao je važnu ulogu koju SKGO ima u, po njegovim rečima, inače oskudnim aktivnostima koje imaju za cilj promovisanje urbanističke struke. On je istakao značaj ove publikacije i predložio da ona posluži kao osnov za organizaciju radionica u lokalnim samoupravama sa ciljem dalje edukacije zaposlenih na ove teme.

Predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Radosavljević, podržao je objavljivanje publikacije kao doprinos daljem jačanju lokalnih kapaciteta. Po njegovim rečima, zabrinjava podatak da broj javnih urbanističkih preduzeća konstantno opada poslednjih godina, ali i da prema podacima koje je prikupilo Ministarstvo, veliki broj opština i gradova u prethodnim godinama ne izdvaja gotovo nikakva sredstva iz budžeta za namenu izrade urbanističkih planova.

Svi prisutni su se tokom diskusije osvrnuli i na najavljene izmene Zakona o planiranju i izgradnji. Predstavnici SKGO izneli su sugestije i komentare koje je Stručna služba SKGO uputila resornom Ministarstvu tokom javne rasprave. Preovladalo je mišljenje da pojedina predložena rešenja iz nacrta neće doprineti urbanističkom uređenju naših naselja, kao i da u procesu pripreme nacrta stručna javnost nije u dovoljnoj meri konsultovana.