Vesti

Potpisani protokoli o saradnji gradova i opština u slivovima Velike Morave i gornjeg Dunava – Banatski vodotokovi

Protokoli o saradnji gradova i opština u slivu Velike Morave i slivu gornjeg Dunava - Banatski vodotokovi potpisani su 22. februara u Skupštini grada Beograda. Saradnja lokalnih samouprava uspostavljena je u cilju smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Protokoli o saradnji obuhvatili su 12 opština i gradova duž sliva Velike Morave (Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca) i 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava - Banatski vodotoci (Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke).

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave rekao je da su nas katastrofalne poplave 2014. i 2016. godine naterale da se suočimo sa našom nespremnošću za takve vanredne situacije, kao i da razumemo posledicu neinvestiranja u odbrambene kapacitete.

Dodao je da se, ipak, pokazalo koliko smo snalažljiv i uporan narod: "Izašli smo odlučni da ćemo naredne vanredne situacije, izazvane elementarnim nepogodama dočekati spremniji i započeti zajedno aktivnosti na otklanjanju uzroka klimatskih promena na lokalnom nivou".

Ružić je poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

"Dobili smo lokalne šampione smanjenja rizika od katastrofa", istakao je Ružić i zahvalio na pomoći SKGO, EU, UNDP i Organizaciji za hranu i poljoprivredu pri UN i Svetskoj banci.

Zamenika gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da su protokoli istorijski dokument i da je veoma važno okupiti gradove i opštine, koji treba da sa opštinskog nivoa daju signal Vladi da su opštine prve koje su izložene rizicima i na udaru.

Istakao je činjenicu da je grad Beograd usvojio nekoliko važnih dokumenata i sprovodi važne projekte, na primer za dogradnju sistema za rano uzbunjivanje i obaveštavanje, što bi trebalo u toku ove godine da se završi.

Zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja Sandra Nedeljković je rekla da lokalne samouprave treba da budu spremne da pruže prvi odgovor u vanrednim situacijama, jer ako to ne urade onda ni državni organi na nacionalnom nivou to ne mogu da urade.

Istakla je i da se brzim reagovanjem sa lokala dosta smanjuje šteta, kao i da se i kada nema elementarnih nepogoda mora konstantno raditi na prevenciji i ulagati.

Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije istakao je da posle dugo godina Sektor za vanredne situacije nije više sam u toj priči i da MUP podržava inicijativu udruživanja opština.

"Mislim da jesmo naučili lekcije iz 2014. i spremni smo ove godine da otvorimo potpuno novog poglavlje u toj oblasti - sa tri nova zakona, a to su Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu i Zakon o kritičnoj infrastrukturi".

On je istakao da Sektor ulazi u fazu kvalitetnog opremanja i unapređenja rada, sa ciljem da se pretvori modernu evropsku službu, kao i da postoji podrška Vlade i ministra policije Nebojše Stefanovića.

Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora je ovom prilikom izjavila da bez međuopštinske saradnje nije moguća efikasna prevencija, ali ni borba sa posledicama nepogoda.

Ona je podsetila da je prošle godine 25 opština iz sliva Zapadne Morave i Sliva Kolubare zaključilo protokole o saradnji, a da u narednom periodu SKGO očekuje da će saradnju uspostaviti i lokalne samouprave u slivu donjeg Dunava, gornjeg Dunava - Bački vodotokovi, kao i na drinskom slivu.

Predsednica SKGO je posebno apostrofirala da se očekuje da će ove godine biti napravljen i institucionalni okvir za saradnju lokalne samouprave u ovoj oblasti.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nadera je navela da ta organizacija podržava ovu vrstu inicijative i udruživanje opština.

"Ovo je jedinstvena i važna inicijativa koja je potekla od lokalnih samouprava, zarad jačanja u rizičnim situacijama", rekla je ona.

Na svečanosti je obeležena i godišnjica potpisivanja protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare i predstavljeni rezultati te inicijative, realizovane sa idejom smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.