Vesti

Obeležena desetogodišnjica inicijative „Povelja gradonačelnika“

U periodu 21-22. februara 2018. godine u Briselu obeležena je desetogodišnjica inicijative „Povelja gradonačelnika" (Covenant of Mayors), koju je pokrenula Evropska komisija i predstavlja obavezu koju potpisnici preuzimaju u ispunjenju ciljeva energetske politike EU za redukciju emisije ugljendioksida kroz poboljšanje energetske efikasnosti i proizvodnju i korišćenje čistije energije. Na svečanosti učestvuje i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

Članovi Povelje su se okupili na Investicionom forumu i svečanoj ceremoniji kako bi sagledali ostvarene rezultate, razgovarali o zajedničkim izazovima poput investicija, višestepene saradnje i mobilnosti, upoznali novoosnovani EU Politički odbor Povelje i osnažili se za naredne korake.

Tokom skupa učesnici su diskutovali o načinima da se postignuti rezultati dodatno unaprede kako bi se pomoglo ispunjavanju ili povećavanju energetskih i klimatskih ciljeva EU. Oni su imali priliku da se povežu sa donosiocima odluka iz EU i relevantnim akterima koji učestvuju u najvećoj svetskoj energetskoj i klimatskoj inicijativi.

Svečana ceremonija Povelje gradonačelnika je politički događaj koji traje od 2008. godine i na dobrovoljnoj bazi okuplja hiljade lokalnih samouprava iz 57 zemalja. Skup je zamišljen da se na njemu predstavi na koji način lokalne samouprave razvijaju integrisane strategije ublažavanja klimatskih promena i prilagođavanja kako bi poboljšale energetsku efikasnost zgrada, transporta ili rasvete, povećavaju korišćenje obnovljive energije i pripremaju se za opasnost od klimatskih