Vesti

Predstavljena dobra praksa u oblasti održive urbane mobilnosti na Skupštini CIVINET mreže u Kruševcu

U Kruševcu je 23. februara 2018. godine održana 5. godišnja skupština CIVINET mreže za jugoistočnu Evropu. Gradovi i opštine iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije okupljeni su u ovu mrežu radi razmene znanja i iskustava u oblasti održive urbane mobilnosti. SKGO je podržala grad Kruševac u organizaciji godišnje skupštine, sa namerom da se ovaj događaj iskoristi za promociju CIVINET mreže, ali i samog koncepta održive urbane mobilnosti među gradovima i opštinama u Srbiji.

Skupu u Kruševcu prisustvovalo je oko 80 predstavnika gradova i opština iz regiona, od toga više od polovine iz gradova i  opština iz Srbije. Među gostima skupštine bili su i predstavnici Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Banja Luke, Tivta, Ohrida, Velesa i drugih gradova iz regiona.

Na okruglom stolu o planovima održive urbane mobilnosti predstavljena su iskustva Ljubljane, Evropske zelene prestonice i grada Malmea, koji je osvojio Evropsku nagradu za najbolji Plan održive urbane mobilnosti. Grad Kruševac je takođe predstavio svoj Plan održive urbane mobilnosti, prvi samostalno izrađeni plan takve vrste u Srbiji.

Kroz program „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU - Druga faza" SKGO je obezbedila učešće na okruglom stolu jednog od članova tima za izradu POUM za grad Malme Milana Obradovića, nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Malmea (Švedska). Gospodin Obradović je na okruglom stolu predstavio aktivnosti koje su sprovedene u Malmeu nakon usvajanja plana, ali je govorio i o značaju promene svesti stanovnika o zdravoj životnoj sredini i ulozi lokalnih lidera u sprovođenju promena. On je dao niz praktičnih saveta gradu Kruševcu vezano za primenu njihovog nedavno usvojenog plana.

SKGO će u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU - faza II", nastaviti da podržava aktivnosti u oblasti održive urbane mobilnosti, kako bi gradovi i opštine u Srbiji u što većoj meri uveli ovaj koncept, a radi prilagođavanja evropskim standardima i unapređenja kvaliteta života građana u lokalnim zajednicama.