Vesti

Podrška razvoju svih oblika pristupačnosti u gradovima i opštinama Srbije

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je info-dan povodom Javnog poziva Zaštitnika građana za dodelu godišnjih nagrada gradovima i opštinama za razvoj svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji.

Tokom skupa svi zainteresovani gradovi i opštine dobili su detaljnije informacije o javnom pozivu, a gradovi - dobitnici nagrade u prethodnoj godini podelili su svoja iskustva i primere dobre prakse iz oblasti razvoja pristupačnosti.

Zoran Pašalić, Zaštitnik građana Republike Srbije pozvao je gradove i opštine da se prijave za nagradu ukoliko su u 2017. godini doprineli da u njihovom okruženju osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji bude omogućena pristupačnost javnim objektima, službama i uslugama. On je na skupu rekao da pristupačnost nije dovoljno razvijena za osobe sa invaliditetom, koje se svakodnevno susreću sa preprekama kako pri kretanju u javnom prevozu, ulasku u druge javne objekte, tako i sa ograničenošću prilikom ostvarivanja prava na informisanje. Zaštitnik građana je dodao da je konkurs otvoren 19. februara, a rok za prijavu je do 16. marta.

"Konkursna komisija će od 19. do 23. marta razmatrati pristigle prijave, a od 26. marta do 5. aprila obilaziti jedinice lokalne samouprave koje su ušli u uži izbor na osnovu dostavlje dokumentacije", rekao je Pašalić i dodao da će, nagrade, koje još nisu poznate, biti uručene 27. aprila 2018.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je rekao da je cilj da se lokalnim samoupravama, ali i široj javnosti skrene pažnja na to da je pitanje pristupačnosti veoma značajno za ljude koji imaju posebne potrebe.

"Veoma je važno da se urbanističkim rešenjima zgrada, posebno javnih objekata, sve to ima u vidu. Mi na ovaj način želimo da istaknemo dobre primere i da se na taj način svi više zainteresuju i uključe", napomenuo je Staničić i dodao da se sredstva ulažu u izgradnju pozorišta, igrališta, škola i drugih objekata, ali da često nedostaje element pristupačnosti.

Prema njegovim rečima, cilj ove inicijative je da se podigne svest javnosti u sferi pristupačnosti, da se prikažu primeri dobre prakse i na još jedan način povežu lokalne samouprave.