Vesti

U Loznici predstavljen projekat „Ažuriranje adresnog registra“

Regionalna prezentacija projekta „Ažuriranje adresnog registra", za predstavnike opština i gradova iz Sremskog i Mačvanskog okruga održana je 7. marta u Loznici. Loznica je u drugoj polovini prošle godine izabrana kao pilot područje za projekat Ažuriranje adresnog registra, a kao rezultat ovog pilot projekta, u ovom gradu imenovano je 677 novih ulica, pretežno u seoskim područjima.

Na osnovu ovog pozitivnog iskustva, projekat se nastavlja za sve gradove i opštine, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Republičkog geodetskog zavoda i Ministarstva za državnu u pravu i lokalnu samoupravu, dok je zadatak SKGO u projektu, organizacija prezentacija na kojima će gradovi i opštine biti upoznati sa svojom ulogom u projektu.

Na prezentaciji u Loznici govorila je pomoćnica ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran, kao i predstavnice RGZ i MDULS, kao i predstavnici gradske uprave iz Loznice koji su predstavili svoje iskustvo u projektu.

U postupku imenovanja ulica jedinice lokalne samouprave tesno će sarađivati sa službama za katastar nepokretnosti, a podršku će im pružati Republički geodetski zavod, Republički zavod za statistiku, kao i sva resorna ministarstva i SKGO.

Krajem godine, nakon sprovođenja projekta u svim gradovima i opštinama, očekuje se da će biti sprovedena objedinjena nabavka tabli sa nazivima ulica i trgova, nakon čega sledi ažuriranje svih lokalnih baza podataka kao i promena podataka u ličnim dokumentima građana.

Prezentaciji u Loznici prisustvovalo je više od 60 predstavnika gradova i opština, lokalnih službi za katastar nepokretnosti i drugih organizacija.