Vesti

Nacionalna infrastruktura prostornih podataka u Srbiji

Republički geodetski zavod, u saradnji sa Norveškom državnom agencijom za kartografiju i katastar Statens kartverk, sastavio je upitnik za potencijalne partnere o uspostavljanju nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Srbiji.

Uspostavljanje Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (eng. NSDI), predviđa se nacrtom Zakona o državnom premeru i katastru koji, prema najavama iz resornog ministarstva, uskoro treba da bude usvojen. Oslonjena u potpunosti na Direktivu Evropske Unije INSPIRE donetu 14. marta 2007. godine od strane Evropske Komisije, rešenja iz novog zakona definišu NSDI kao strategiju, tehnologiju, pravila, standarde i ljudske resurse koji su potrebni za prikupljanje, obradu, čuvanje, distribuciju i poboljšanje korišćenja geoprostornih podataka Republike Srbije.

NSDI se odnosi na digitalne podatke teritorije Republike Srbije koji su u nadležnosti organa državne uprave, lokalne samouprave, javnih preduzeća i pravnih lica kojima je povereno upravljanje tim podacima.

Zbog važnosti uspostavljanja ove infrastrukture, i potencijalne važne uloge koju u njoj mogu imati jedinice lokalne samouprave, pozivamo članice SKGO da se uključe u ovaj projekat i popune upitnik koji se nalazi na internet prezentaciji Republičkog geodetskog zavoda. Ovaj upitnik je pripremljen kako bi se prikupila dragocena saznanja o izvorima, korišćenju i potrebama za prostornim podacima od strane potencijalnih partnera.

Više informaciija o ovoj aktivnosti Republičkog geodetskog zavoda, kao i sam Upitnik, možete naći na sledećoj adresi: http://www.rgz.sr.gov.yu/template1.asp?PageName=2008_09_08&MenuID=none&LanguageID2