Vesti

Saradnja Balkana i Francuske

Međunarodni seminar u okviru Mreže saradnje Francuska – Balkan održan je u Dižonu u periodu od 16.-17. marta 2018. godine. Skup je podržan od strane francuskog Ministarstva za Evropu i inostrane poslove i AFCCRE, organizovan u okviru Programa saradnje između Francuske i Balkana, koju vodi Udruženje Vichy-Auvergne (Udruženje du Pays de Vichy-Auvergne) i koordinirano od strane ALDA. 

Seminar je okupio više od 100 učesnika -predstavnika lokalne samouprave i njihovih asocijacija, organizacija civilnog društva i omladinskih radnika, Evropske komisije, ambasada Francuske u zemljama Zapadnog Balkana, akademske zajednice, predstavnika kancelarije RAJKO i mnogih drugih.

Prvi deo ovog skupa fokusirao se na evropsku budućnost Zapadnog Balkana. Prikazani su različiti projekti i inicijative kroz saradnju francuskih lokalnih i regionalnih vlasti sa balkanskim partnerima o različitim pitanjima kao što su mladi, kultura, državljanstvo, solidarnost, ne zaboravljajući ekonomsku saradnju koja se bavi unapređenjem i atraktivnošću teritorija.

Kroz specifične aktivnosti fokus je stavljen na učešće i uključenost mladih u programe razmene i saradnje između Francuske i Balkana. Ovim pristupom se omogućava različitim koordinatorima projekata iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i Francuske da se susretnu, i razmene mišljenja o preduzetim ili planiranim inicijativama.

Delegaciju SKGO su činili predsednica Dušanka Golubović, generalni sekretar Đorđe Staničić i šefica Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju Aleksandra Vukmirović. Predsednica Golubović je govorila u okviru panela „Izazovi evropskih integracija za lokalne samouprave na Zapadnom Balkanu“, predstavljajući izazove sa kojima se sreću lokalne samouprave u Srbiji, kao i njihovu ulogu u procesu evropskih integracija. Na konferenciji je učestvovao i predstavnik grada Kragujevca Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju, u okviru panela „Atraktivnost, promocija teritorija i ekonomske saradnje: izazovi i mogućnosti“.  Na seminaru je učestvovao i predstavnik Ambasade Francuske Bertran Mije, koja je podržala učešće SKGO na ovom skupu.

Više o skupu na linku https://rs.ambafrance.org/Decentralizovana-saradnja-Francuske-i-Srbije-u-fokusu-susreta-u-Dizonu-marta