Vesti

Peti sastanak SKGO Mreže za socijalnu zaštitu

U Beogradu je 16. marta 2018. godine održan peti sastanak SKGO mreže za socijalnu zaštitu na kome je učestvovalo više od 120 predstavnika gradova i opština Srbije. Gostima su se obratili Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad i predsedavajući Odbora SKGO za zdravlje i socijalnu politiku, Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Miloš Janković, v.d. pomoćnika ministra iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tokom skupa je predstavljen novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da počne sa primenom 1. jula 2018. godine. Eksperti iz Tima za reformu javne uprave pri Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije izneli su detalje u vezi nastavka projekta prijave novorođenčadi u službene evidencije, "eBeba 2", koji podrazumeva podnošenje zahteva za roditeljski dodatak kao i podnošenje zahteva za lokalna novčana davanja porodiljama (u Gradu Beogradu).

Učesnici mreže su se upoznali i sa modelima administrativnih postupaka u oblasti društvenih delatnosti, a predstavnici Vladine Kancelarije za IT i eUpravu prezentovali su uslugu upisa u predškolsku ustanovu na nacionalnom portalu eUprave.