Vesti

Primena Zakona o transfuzijskoj medicini – preporuke za lokalne samouprave

Donošenjem novog Zakona o transfuzijskoj medicini (Sl. Glasnik RS  br. 40/2017), u cilju poboljšanja, preciziranja i usklađivanja  zakonske regulative sa standardima Evropske unije, promenjeni su uslovi i redefinisan način rada transfuzijskih institucija. Zakon stupa na snagu 2019. godine, a do pune primene Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja vrši fazne pripreme za ove promene tokom 2018. godine. 

Lokalne transfuziološke ustanove (službe pri bolnicama) ubuduće će se baviti primenom krvi kod pacijenata kao kliničke transfuzije i neće izvoditi akcije u školama, fakultetima, preduzećima i lokalnoj zajednici. Poslove promocije, planiranja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja, distribucije krvi i komponenata krvi ubuduće će obavljati četiri regionalne ovlašćene transfuziološke institucije.

Cilj Crvenog krsta u Srbiji i Stalne konferencije gradova i opština je da se predupredi eventualni nedostatak krvi zbog organizacionih promena i da u najmanjoj mogućoj meri dobrovoljni davaoci krvi osete promene koje će se svakako s primenom zakona nastupiti. Uloga i obaveza Crvenog krsta su ostale nepromenjene. Zadatak je da promoviše, zadržava i regrutuje davaoce krvi i organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi, prilagođavajući se novom konceptu organizacije transfuziološke službe kad je reč o broju, terminima akcija dobrovoljnog davanja krvi i novom modelu rada. Motivacija građana za dobrovoljno davanje krvi jedno je od najvažnijih javnih ovlašćenja poverenih Crvenom krstu, Zakonom o Crvenom krstu Srbije (Sl. Glasnik 107/05), a njime je i propisano finansiranje ove oblasti jer se sredstva obezbeđuju u budžetu Republike Srbije, budžetu autonomne pokrajine i budžetu jedinice lokalne samouprave.

Briga za bolesne i povređene građane kojima su obezbeđeni uslovi za lečenje i u vidu dovoljnih količina rezervi krvi iskazaće se i podsticanjem redovnih davalaca krvi da daju krv na organizovanim akcijama Crvenog krsta, čime se obezbeđuju uslovi za dovoljne rezerve krvi za sve pacijente u svim bolnicama u  našoj zemlji.

Pružanjem podrške Crvenom krstu Srbije u izvršavanju poverenog ovlašćenja motivacije građana za dobrovoljno davalaštvo krvi, gradovi i opštine će doprineti održavanju kontinuirane akcije davanja krvi s obzirom na izmenjene okolnosti, u kojima davaoci neće imati mogućnost da daju krv u bilo kom trenutku, već na unapred definisanim organizovanim akcijama.

Predlog mera u podsticaju davalaštva krvi – preporuke Crvenog krsta Srbije >>>