Vesti

Održano plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Redovno 34. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održano je u Strazburu, Francuska 27. i 28. marta 2018. godine sa temom "Upravljanje na lokalnom i regionalnom nivou zasnovano na pravima".

Članovi Kongresa posebno su razgovarali o ulozi lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika i zvaničnika u integraciji dimenzije ljudskih prava u njihov svakodnevni rad. Oni su usvojili Nacrt rezolucije za promovisanje širenja primera dobre prakse koje sprovode lokalne i regionalne vlasti u Evropi. Rezolucija predlaže usvajanje Priručnika o ljudskim pravima koji uspostavlja primere dobre prakse koja se već sprovodi u mnogim evropskim gradovima. Prvi deo se odnosi na posebno ranjive grupe – izbeglice, tražioce azila i migrante, Rome i nomade i LGBT populaciju. Ovo izdanje uključuje prezentaciju pravnog okvira i uloge koju lokalne i regionalne vlasti mogu imati, kao i 65 dobrih praksi iz 25 zemalja. Ovaj Priručnik je prvi u seriji koji će pokriti druge grupe ili teme i predstavljaće jedinstvenu internet platformu koja će omogućiti razmenu iskustva na polju ljudskih prava. O Priručniku su govorili Nils Muiznieks, Komesar za ljudska prava Saveta Evrope i Roland-François Weil, Predstavnik UNHCR za evropske institucije. Osim toga, situacija dece izbeglica bez pratnje i uloga lokalnih vlasti u tom smislu su bili predmet konkretne debate i rezultovale su usvajanjem rezolucije i preporuke.

U okviru svog redovnog praćenja stanja lokalne i regionalne demokratije u Evropi, članovi Kongresa su razmatrali izveštaje o lokalnoj demokratiji u najmanjim državama članicama Saveta Evrope, a to su Andora, Lihtenštajn, Monako i San Marino. Ovi izveštaji praćeni su debatom o posebnim izazovima sa kojima se ove zemlje suočavaju u sprovođenju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Govornici su bili Antoni Marti Petit, šef vlade Kneževine Andore, Patrice Cellario, ministar unutrašnjih poslova Kneževine Monako, i Silvio Parnis, parlamentarni sekretar za lokalnu upravu i zajednice Republike Malte.

Izveštaj o stanju lokalne demokratije u Letoniji je takođe bio na dnevnom redu, kao i izveštaji o lokalnim izborima u "Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji" (održani 15. oktobra 2017.) i Gruziji (održani 21. oktobra 2017). Osim toga, članovima Kongresa predstavljeni su rezultati misije za utvrđivanje činjenica o položaju izabranih predstavnika u Republici Moldaviji. Na dnevnom redu je bila i debata o stanju "gradonačelnika pod pritiskom" uz učešće Elene Gritco, člana Opštinskog veća Balti, Republika Moldavija, i Patricka Klugmana, zamenika gradonačelnika Pariza zaduženog za međunarodne odnose i frankofoniju i člana Međunarodne opservatorije gradonačelnika u opasnosti.

Nekoliko debata bilo je fokusirano na regionalni identitet i integritet nacionalne države, kao i regionalni referendum kao demokratski alat. Povodom ove sesije održana je razmena mišljenja sa Karl-Heinzom Lambertzom, predsednikom Evropskog komiteta regiona (CoR), a potom je potpisan revidirani sporazum o saradnji između Evropskog komiteta regiona i Kongresa.

Dodatno, 42 mlada delegata iz 42 države članice Saveta Evrope - omladinskih aktivista, omladinskih radnika, studenata i mladih političkih lidera – učestovalo je na zasedanju zajedno sa članovima Kongresa. Ovo učešće je bilo deo inicijative Kongresa za promociju angažovanja mladih u politici.

Među gostima pozvanim na sesiju bili su Simon Emil Ammitzbøll-Bille, ministar za ekonomiju i unutrašnje poslove Danske, u ime danskog predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope i Michele Nicoletti, predsedavajući Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Na 34. plenarnom zasedanju učestvovala je i delegacija Srbije u sastavu: Zoran Perišić, šef Delegacije i odbornik u Skupštini grada Niša, Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig, Saša Paunović, zamenik šefa Delegacije i predsednik opštine Paraćin, Minja Obradović, član veća grada Kragujevca, Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža, Tihomir Petković, gradonačelnik grada Užica, Matija Kovač, poslanik u Skupštini APV, Dušica Davidović, odbornica u Skupštini grada Niša i Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica. Delegati su takođe učestvovali na sastancima političkih grupa Kongresa i Komiteta za tekuće poslove i Komiteta za dobru upravu koji su održani u okviru zasedanja. Dušica Davidović je imala izlaganje na temu dece izbeglica bez pratnje, dok je Matija Kovač govorio o regionalnom identitetu Vojvodine I multikulturalnosti. Delegati su se u toku zasedanja sastali i sa Aleksandrom Đurović, ambasadorkom i šefom Stalne misije Republike Srbije u Strazburu.