Vesti

Usvojen Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka

Narodna skupština Republike Srbije je 5. aprila usvojila Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, koji stupa na snagu 14. aprila.

Ovim Zakonom uređuje se uspostavljanje i održavanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka – NIGP. Uspostavljanje NIGP-a ima za cilja da osigura javni pristup i da otkloni sve prepreke koje postoje prilikom razmene podataka između organa javne vlasti (državni organi i organizacije, organi i organizacije teritorijalne autonomije i JLS, javna preduzeća, kao i druga lica kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja) kako na nacionalnom nivou tako i u okviru prekogranične saradnje.

Veoma značajno je da se ovim zakonom prenosi u nacionalno zakonodavstvo Direktiva EU 2007/2/EZ poznata kao INSPIRE Direktiva.

Zakon je predvideo da su organi za uspostavljanje NIGP-a: Savet NIGP-a i radne grupe NIGP-a. Savet ima 18 članova, koje bira i razrešava Vlada RS, a njihov mandat je 4 godine. Prema Zakonu, jedan od članova Saveta je i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština. Savetom rukovodi predsednik, a to je direktor RGZ-a. Članove Saveta, Vlada RS treba da imenuje najkasnije u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a dok se to ne desi, imenovani članovi NIGP-a do dana stupanja na snagu ovog zakona nastavljaju da obavljaju svoj rad. S druge strane, radne grupe NIGP-a obrazuje Savet svojom odlukom koje se uglavnom obrazuju za obavljanje stručnih poslova koji se odnose na uspostavljanje i održavanje NIGP-a i pružanje stručne pomoći drugim subjektima NIGP-a.

Ovaj zakon propisuje da je organ javne vlasti (kao odgovorni subjekt NIGP-a), dakle JLS, dužna da ima sistematizovano radno mesto koje će u opisu posla imati i poslove uspostavljanja i održavanja NIGP-a. 

U smislu ovog zakona, geopodaci se odnose na određene teme koje su sistematizovane po grupama, dok opis tema treba da utvrdi Savet NIGP-a aktom u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu zakona. Takođe, Zakon je propisao da Savet NIGP-a u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu zakona treba da donese posebni akt kojim će odrediti koji će organi javne vlasti biti odgovorni za određene teme geopodataka. Zakon sadrži određene odredbe koje se odnose na metapodatke u smislu šta oni obuhvataju, šta je odgovorni subjekt NIGP-a dužan da obezbedi i u kom roku, kao i odredbe koje se odnose na interoperabilnost skupova i servisa geopodataka; mrežne servise. 

Posebno značajne odredbe se odnose na deljenje podataka kojima je uređena uloga Saveta NIGP-a, koji su uslovi korišćenja skupova i servisa geopodataka, na koji način se utvrđuje iznos plaćanja takse za korišćenje skupova i servisa geopodataka, kao i izuzeci kada se ne plaća taksa.

Sa danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe odredbe čl. 2. tač. 8) i 18), kao i odredbe Glave XI NACIONALNA INFRATRUKTURA GEOPROSTORNIH PODATAKA i čl. od  159. do 167. Zakona o državnom premeru i katastru. 

Tekst Zakona >>>