Vesti

Prosvetna inspekcija ostaje u nadležnosti lokalne samouprave

Narodna skupština Republike Srbije je 5. aprila usvojila Zakon o prosvetnoj inspekciji, koji treba da stupi na snagu 14. aprila.

Ovim Zakonom uređuje se postupak i položaj inspekcije u oblasti prosvete – prosvetna inspekcija. Zakon sadrži uvodne odredbe u okviru kojih je definisano šta je predmet inspekcijskog nadzora, koja je svrha prosvetne inspekcije, ko obavlja poslove prosvetne inspekcije i koji su uslove za prosvetnog inspektora. U delu koji se odnosi na poslove prosvetne inspekcije propisano je u kojim domenima i na koji način prosvetna inspekcija vrši inspekcijski nadzor nad primenom zakona i drugih propisa kojima se uređuje organizacija i način rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja; nad radom poslodavca za učenje kroz rad; nad radom ustanova za obrazovanje odraslih i javno priznatih organizatora aktivnosti; nad radom visokoškolskih ustanova; nad radom ustanova u oblasti učeničkog i studentskog standarda; nad radom zavoda; nad radom centara za stručno usavršavanje; nad neregistrovanim subjektom. Takođe, propisano je i koja su to ovlašćenja prosvetnog inspektora, pa tako on, između ostalog, vrši uvid u javne isprave i podatke iz registara i evidencija koje vode nadležni državni organi, organi APV i organi JLS i drugi imaoci javnih ovlašćenja ako su neophodni za inspekcijski nadzor, a nije mogao da ih pribavi po službenoj dužnosti, u skladu sa zakonom. Posebno su obuhvaćena ovlašćenja prosvetnog inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora nad radom visokoškolske ustanove.

Zakon je predvideo da se postupak inspekcijskog nadzora pokreće primenom odredaba Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i na osnovu inicijative prosvetnog savetnika kada u postupka stručno-pedagoškog nadzora utvrdi nepravilnosti u radu ustanove.

S obzirom na to da opštinska/gradska uprava poslove prosvetne inspekcije obavlja kao poverene, Zakon daje mogućnost da više opštinskih uprava može organizovati zajedničku prosvetnu inspekciju. Takođe, Zakon popisuje da kada u JLS nije organizovan inspekcijski nadzor, tada neposredno inspekcijski nadzor vrši Ministarstvo, ali na teret sredstava JLS. Za rešavanje po žalbi protiv prvostepenih rešenja nadležno je ministarstvo za poslove obrazovanja i vaspitanja.

Veoma važno je odredba koja kaže da će se svi postupci koji su započeti pre stupanja na snagu ovog zakona okončati po odredbama propisa koji su bili na snazi do stupanja na snagu ovog zakona.

Ovaj Zakon predviđa i donošenje akta o utvrđivanju potrebnog broja prosvetnih inspektora u opštinskoj/gradskoj upravi, a rok za donošenje je 90 dana od dana stupanja na snagu.

Tekst Zakona >>>