Vesti

Projekat “Slobodan pristup informacijama”

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa ABA/CEELI, i uz finansijsku podršku USAID, započela je realizaciju projekta „Slobodan pristup informacijama“.

Cilj projekta je da doprinese boljem razumevanju i uspešnijoj implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republike Srbije na lokalnom nivou.

Sloboda pristupa informacijama od javnog značaja predstavlja jedan od važnih indikatora demokratizacije društva i preduslov za ostvarivanje drugih ljudskih prava kao što su sloboda medija, sloboda mišljenja i pravo na učešće u vršenju javnih poslova. Slobodan pristup informacijama predstavlja i efikasno sredstvo nadzora rada organa javne vlasti i sredstvo za podizanje nivoa njihove odgovornosti prema građanima. Posredstvom slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja podstiče se i veće učešće građana u političkim procesima i uspostavlja značajan mehanizam u suzbijanju korupcije.

Iako je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja usvojen u novembru 2004. godine, potrebno je dosta toga uraditi na unapređenju njegove implementacije na nivou lokalne samouprave. Prema izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, samo 52% gradova i opština u Srbiji je podnelo godišnji izveštaj, dok je tek svaka četvrta opština/grad objavila informator o radu na internetu. Pored toga, primetan je veliki broj slučajeva tzv. „ćutanja uprave“, kao i veliki broj slučajeva neosnovanog odbijanja da se dozvoli pristup informaciji.

Stalna konferencija gradova i opština će, kao vid podrške implementaciji Zakona, u periodu septembar 2008 – januar 2009. godine, realizovati osam jednodnevnih seminara namenjenih predstavnicima lokalnih samouprava ovlašćenih za postupanje po Zakonu. Seminari će biti realizovani u različitim regionima Srbije kao bi se omogućilo prisustvo ovlašćenim licima u svim zainteresovanim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Na seminarima će se, kroz kratka izlaganja i panel diskusiju, analizirati odnos prava na privatnost i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatim nedostaci pravnog poretka u oblasti slobodnog pristupa informacijama, kao i dobri primeri–iskustva lica ovlašćenih za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama na lokalnom nivou.

Pored Poverenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije, g. Rodoljuba Šabića, na seminarima će učestvovati i renomirani i iskusni stručnjaci u predmetnim oblastima kao i uspešni predstavnici lokalnih samouprava, ovlašćeni za postupanje po Zakonu.

Seminari će se prema, za sada okvirnom planu, realizovati u sledećim gradovima i opštinama u Srbiji:

  • Beograd -16.09.2008.
  • Zlatibor - 10.10.2008.
  • Novi Sad - 24.10.2008.
  • Leskovac - 13.11.2008.
  • Valjevo - 27.11.2008.
  • Niš - 11.12.2008.
  • Zaječar - 30.10.2008.
  • Beograd - 17.02.2009.

Pored realizacije seminara, kroz projekat je predviđeno i istraživanje koje se odnosi na primenu Zakona na lokalnom nivou, kao i promotivne aktivnosti na pospešivanju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Za sva dodatna pitanja i informacije kao i za prijavu za učešće na seminaru možete se obratiti Centru za obuku SKGO na broj 011/3223-446 lokal 129, ili elektronski na ivan.milivojevic@skgo.org.