Vesti

Izveštaj sa 13. generalne skupštine NALAS

Više od 70 predstavnika lokalnih samouprava i asocijacija lokalnih vlasti iz cele jugoistočne Evrope sastalo se u Kongresnom centru Brdo 18. aprila 2018. na 13. skupštini svoje krovne organizacije NALAS.

Gospodin Mićo Mićić́, gradonačelnik Bijeljine i sadašnji predsednik NALAS, Sybille Suter Tejada, ambasadorka Švajcarske u Makedoniji, dr. Franz Schausberger, član Komiteta regiona i specijalni savetnik komesara Hana i gospođa Breda Pecan, potpredsednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evropa otvorili su Skupštinu svojim izlaganjima.

"U godini između poslednje Generalne skupštine u Beču i današnje uspeli smo da vratimo pažnju Evropske komisije na Balkan, proces integracija i proširenja EU i važnu ulogu lokalnih vlasti u pristupu odozdo naviše", rekao je gospodin Mićić́. "8000 lokalnih vlasti koje predstavlja NALAS, prate nas u ovim izazovima, stvarno želeći da budemo deo rešenja umesto problema koji se često percipiraju".

Gospođa Sybille Suter Tejada, ambasador Švajcarske u Makedoniji rekla je: "Švajcarska smatra da decentralizacija predstavlja jedan od glavnih stubova demokratije i snažno podržavamo proces decentralizacije u jugoistočnoj Evropi i u drugim delovima sveta. NALAS vidimo kao važnog strateškog partnera u jačanju snažnih asocijacija lokalnih vlasti u JIE koje su, prema našem mišljenju, najvažniji promoteri i zaštitnici lokalne demokratije. U ovom kontekstu, zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je Švajcarska pružila podršku novom Strateškom planu NALAS koji određuje prioritete nacionalnih asocijacija u smislu promocije lokalnog ekonomskog razvoja i izgradnje elastičnih zajednica.

Dr. Schausberger je govorio o važnoj ulozi NALAS u predstavljanju lokalnih samouprava jugoistočne Evrope i izrazio zahvalnost za doprinos NALAS u ime Evropske komisije i Komiteta regiona. "Uloga regionalnih i lokalnih vlasti je veoma važna jer široka javna podrška za proširenje može se ostvariti samo ako se objašnjava čitavom društvu na osnovnom nivou. Da bi ovo bilo moguće, potrebne su nam lokalne vlasti i prvo i pre svega gradonačelnici i predsednici opština", rekao je dr Schausberger. "Evropska komisija sada otvoreno traži ravnotežu između centralnih, regionalnih i lokalnih vlasti kada je reč o učešću i ulozi u procesu proširenja".

"Moje učešće je zaista postalo dobra tradicija, kao dugogodišnja tradicija podrške Kongresa vašoj Mreži i bliska saradnja sa NALAS i asocijacijama", rekla je Pecan, ističući ulogu NALAS kao glasa asocijacija lokalnih vlasti u regionu. "Kongres je uvek podržavao i nastaviće da podržava ovu misiju vaše Mreže, koja je istovremeno i mreža asocijacija, a i lokalnih vlasti - usmerena ka ostvarivanju njihovih potreba, vođena njihovim interesima kao što je to definisano od strane samih asocijacija, njihovom energijom i dinamizmom. Želimo da vidimo kako nastavljate ovim putem, i razvijate snagu i efikasnost kako biste se usredsredili na izazove današnjice, pošto ste uspešno odgovorili na probleme prošlosti. Budite sigurni da će Kongres ostati sa vama na ovom putovanju", zaključila je gospođa Pecan.

Delegati su pregledali izveštaj o radu NALAS u 2017, odobrili Plan rada za 2018. i razmatrali pitanja politike vezane za Strategiju proširenja EU, predstavljanje i zastupanje NALAS i ulogu lokalnih vlasti u izbegličkoj i migracionoj krizi.

Na osnovu rotacionog sistema predsedavanja, Darko Fras, gradonačelnik Svete Trojice, Slovenija, imenovan je za novog predsednika NALAS, koji će biti na čelu Mreže u narednoj godini.

"Siguran sam da predsednik nije ništa bez tima, asocijacija članica i njihovih predsednika i osoblja", rekao je gradonačelnik Fras nakon njegove inauguracije. "Shvatam da ima puno otvorenih pitanja, ali kako je neko ispravno rekao danas, ja snažno verujem da umrežavanje i razmena stvaraju sjajnu priliku za prevazilaženje ovih problema".

Petre Šilegov, gradonačelnik Skoplja, Makedonija, izabran je za prvog potpredsednika NALAS, gđa Tatiana Badan, predsednica opštine Selemet, Moldavija, izabrana je za drugog potpredsednika NALAS, a gospodin Emanuel Manolov, gradonačelnik Pavličena u Bugarskoj izabran je za trećeg potpredsednika NALAS.

"Bilo mi je zadovoljstvo predsedavati tako važnom Mrežom, u kojoj su se rodile i sprovodile mnoge ideje. Ja sam bogatiji čovek nakon ovog iskustva", rekao je gradonačelnik Mićić́.

Gospođa Guinka Čavdarova iz Nacionalne asocijacije opština u Bugarskoj i gospođa Zorica Vukelić́ iz Stalne konferencije gradova i opština u Srbiji primile su priznanja za svoj životni doprinos NALAS.

"Hvala vam za svu vašu saradnju. Morate nastaviti da podržavate NALAS, zaista je jedinstvena organizacija koja mnogo doprinosi lokalnoj samoupravi u ovom regionu", rekla je Čavdarova.

"Staviću ovu plaketu na najbolje mesto u mojoj kući. Hvala vam za svih ovih 10 godina saradnje, dobrih vremena i razmena. Napuštam jak NALAS i na pravom putu prema EU. Rad koji smo uradili postavlja odličnu osnovu za buduće uspehe", rekla je gospođa Vukelić́.