Vesti

Eko nedelja u Kikindi

Sekretarijat za zaštitu životne sredine GU Kikinda i ove godine održao je manifestaciju EKO NEDELJA, koja je po prvi put obuhvatila sedmodnevne aktivnosti u trajanju od 16-22 aprila. U cilju eko edukacije obuhvaćene su različite oblasti životne sredine i ciljne grupe od dece iz vrtića pa do najstarijih sugrađana. Na ovaj način sprovodi se buđenje ekološke svesti sugrađana i obeležen je jedan od najznačajnijih ekoloških datuma - Dan planete Zemlje.

Preko 1300 direktnih učesnika Eko nedelje podržalo je manifestaciju i tako dalo svoj doprinos zaštiti životne sredine u najmasovnijoj do sad aktivnosti održanoj u Kikindi na temu životne sredine.

Tokom trajanja manifestacije organizovana je sadnja sadnica u Mikronaselju u Kikindi uz edukativno predavanje učenicima trećeg razreda osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ o zaštiti zelenila. Više od 200 kostimiranih mališana iz PU „Dragoljub Udicki“ u ekološkom karnevalu prodefilovalo je gradskim trgom, dok je druga grupa od 200 dece crtala kredama, a održana je i lutkarska pozorišna predstava „Stara česma“ u izvođenju omladinskog pozorišta „Iz ranca“ iz Novog Sada za učenike osnovnih škola, na temu ekologije i očuvanja životne sredine.

Ovom prilikom organizovan je kviz znanja iz osnovnih pojmova iz životne sredine, biologije i geografije za učenike pet razreda osnovnih škola u Kikindi, za učenike SSŠ „Miloš Crnjanski“ smer tehničar zaštite životne sredine na Regionalnoj sanitarnoj deponiji komunalnog otpada u Kikindi održano je predavanje u vezi deponije i upravljanja otpadom, dok je u školskoj radionici Tehničke škole u Kikindi, učenicima na praktičan način objašnjen je način merenja buke u radnoj sredini.

Na kraju akcije, uz podršku članova udruženja građana i zaposlenih u Gradskoj upravi očišćen je i sređen Simićev Salaš, omiljeno izletište građana Kikinde i organizovana je podela flajera o očuvanju životne sredine građanima na gradskim pijacama.