Vesti

Bački Monoštor: Od ekološke akcije dvostruka korist – čista priroda i nova medicinska oprema u ambulanti

U okviru akcije „Uhvati ritam, da ti srce čitam“,  koju je organizovalo Udruženje građana „Bodrog“ u Bačkom Monoštoru, prikupljene su limenke koje su predate na reciklažu, a od dobijenih sredstava i uz pomoć donatora kupljena je medicinska oprema za seosku ambulantu.

UG „Bodrog“ je 5. aprila predalo opremu na korišćenje Domu zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ Sombor, u okviru kojeg radi i ambulanta u Bačkom Monoštoru koja će donaciju koristiti.

Ugovor o poklonu potpisali su dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja i dr Dalibor Forgić, predsednik UG „Bodrog“.

Primopredaji je prisustvovala i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović,  koja se  članovima „Bodroga“   i  Monoštorcima zahvalila na lepoj akciji.

„Ova akcija zaslužuje svaku pohvalu i pažnju lokalne samouprave. Ovom akcijom, udruženje je uticalo na poboljšanje kvaliteta života svojih sugrađana podstičući  ih  da se svi zajedno posvete rešavanju značajnih problema. Dobro je što su se opredelili da to  urade u oblasti zdravstvene zaštite, jer će to  popraviti kvalitet njihovog života“, kazala je gradonačelnica i zahvalila se  svima koji su u akciji  učestvovali.

„Zahvaljujem se Monoštorcija, počev od inicijatora,  mladog lekara koji svojim primerom pokazuje da su obrazovanje i posvećenost pozivu najbolji doprinos lokalnoj zajednici,  do onih koji su dali svoj doprinos kroz aktivno učešće u obezbeđivanju samih sredstava, ali i celokupnog sprovođenja akcije. Nadam se da će Monoštorcima ovo biti od velikog značaja i koristi, a isto tako se nadam i da neće  imati potrebu da previše koriste ovu opremu. To će značiti da su zdravi, srećni i uspešni  u svojoj zajednici. Ovo je dobar primer i za sve one koji smatraju da treba da daju svoj doprinos lokalnoj zajednici i da budu ohrabreni na ovakve akcije. Lokalna samouprava će se potruditi da ovakve donacije budu dostupne  za ono za šta su i namenjene“, istakla je Golubović.

Dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja  se,  ispred ove ustanove,  zahvalila dr Daliboru Forgiću, predsedniku UG „Bodrog“ i gradonačelnici.

„Poznavajući potrebe stanovništva, mogu da istaknem da su  kupljeni  aparati – stvarno potrebni. Nekad,  kad to dobijete od ljudi koji ne rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dobijete nešto što se manje koristi, ali ovi aparati su vrlo mudro odabrani i biće korisni“, istakla je dr Uri.

Predsednik UG „Bodrog“  dr Forgić  se zahvalio svima koji su podržali akciju, kao i firmi „Meditek“ koja se odrekla provizije i opremu ustupila po nabavnoj ceni i fondaciji koja je pomogla da se limenke prodaju po povoljnoj ceni.

„Ukupna vrednost opreme je oko 3.000 evra, a čine je najsavremeniji EKG aparat, torba za prvu pomoć, digitalne vage za težinu i dužinu beba, komplet set za uho-grlo-nos, savremeni aparat za pritisak, testovi za vid za decu i druga oprema kakao za najmlađe, tako i za starije Monoštorce“, rekao je dr Dalibor Forgić.

Monoštorci koji su prisustvovali primopredaji opreme,  su istakli da nastavljaju da sakupljaju  limenke  i drugi otpad,  dokazujući da su uhvatili korak sa idejom – živeti  u harmoniji sa prirodom.

Vest preuzeta sa sajta Grada Sombora.