Vesti

IPARD - šansa za poljoprivredu

Na radionici koja je organizovana u petak, 7. maja u prostorijama SKGO, predstavnicima gradova i opština predstavljena je mera 3 IPARD programa, na kojoj su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Sektor za ruralni razvoj/ Uprava za agrarna plaćanja) bliže predstavili ovu meru, govoreći o uslovima i dokumentaciji potrebnoj za odobravanje projekata, načinu na koji se sredstva isplaćuju i načinu kontrole dobijenih sredstava. Mera 3 programa IPARD se odnosi na Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva

IPARD II program predstavlja najznačajniji program pretpristupne podrške ruralnom razvoju i prvi dokument iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije koji je odobren od strane svih članica Evropske unije. Glavni cilj i svrha ovog programa je da pomogne poljoprivredne proizvođače i prerađivače, kao i sve stanovnike ruralnih područja Republike Srbije, da postepeno podižu svoje kapacitete i potencijale kako bi se na pravi način pripremili za ispunjavanje evropskih standarda i zakona u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i zaštite životne sredine.

IPARD je prilika da se dobro pripremimo za buduće strukturne fondove EU, koji su zapravo nosioci razvoja i finansiranja evropskih poljoprivreda i iz kojih članice Unije vuku značajna sredstva za razvoj agro sektora i ruralnih sredina.

Koliko novca se može očekivati po jednom projektnom predlogu i koji su uslovi za konkurisanje, pogledajte ovde  ››