Vesti

Konstitutivna sednica Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu

U Beogradu je 16. maja 2018. godine, održana konstituvna sednica Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Sednicom je predsedavao Zoran Đorović, predsednik Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu SKGO i predsednik opštine Knić, a kao zamenik predsednika Odbora izabran je predsednik opštine Blace, Zoran Jozić.

Gordana Radovanović, rukovodilac Grupe za pravne, analitičke i informatičke poslove i praćenje stanja i procene rizika Sektora za inspekcijske poslove iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) je predstavila nov Zakon o prosvetnoj inspekciji i posebno je naglasila novine u insitucionalnom okviru koji se tiču jedinica lokalne samouprave. Ona je istakla da 42 gradova i opština nikad nisu angažovale prosvetne inspektore, a da u velikom broju JLS postoji nedovoljan broj inspektora.

Saradnica za rani razvoj Grupe z obrazovanje manjina, socijalnu inkuziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije Biljana Kojović predstavila projekat „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje” koji MPTNR sprovodi uz podršku kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Predstavnike gradova i opština je posebno interesovala komponenta 1 projekta koja se odnosi na izgradnju novih vrtića, adaptaciju i prenamenu prostora u postojećim objektima u lokalnim zajednicama u svrhu povećanja obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Takođe, fokus je bio i na grantovima lokalne samouprave u cilju unapređivanja kapaciteta za pružanje podrške deci i porodicama iz osetljivih društvenih grupa.

Aleksandar Pajić iz MPNTR je govorio o novom planu upisa učenika u srednje škole, sa naročitom osvrtom na ulogu lokalne samouprave. On je istakao značaj specijalizovanih odeljenja za informatiku i računarstvo u gimnazijama i najavio je da pomeren rok za prijavu zainteresovanih osmaka. Pomenuo je i dualni sistem obrazovanja, koji se trenutno vrši u 59 lokalnih samouprava. U okviru ove teme predstavnici lokalne samouprave su istakli da je neophodno da se u okviru zakona u obrazovanju da mogućnost lokalnim samoupravama da mogu da obezbede besplatan prevoz učenika srednjih škola, što će svakako biti artikulisano kao jedna od značajnih inicijativa Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu i biće dostavljena nadležnim telima.

Takođe, na osnovu člana 104. stav 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o kriterijumima za donošenje akta o mreži javnih predškolskih ustanova i akta o mreži javnih osnovnih škola. U skladu da sa tim, lokalne samouprave treba da izrade Elaborat, a na osnovu njega treba da donesu Akt o mreži osnovnih škola i Akt o mreži javnih predškolskih ustanova. SKGO je izradio modele navedenih dokumenata koje je na sednici predstavila Jelica Stojanović iz grada Valjeva. Ona je istakla da Član 104. Zakona precizira da akt o mreži javnih predškolskih ustanova i akt o mreži javnih osnovnih škola predstavljaju planske akte kojima se planira njihov prostorni raspored prema vrsti i strukturi. Ovo je veoma važno naglasiti jer to znači da akt nije samo popis trenutnog stanja javnih ustanova na teritoriji određene jedinice lokalne samouprave, već i pokušaj da se predvidi postojanje i raspored nekih budućih ustanova, uzimajući u obzir utvrđene potrebe za njihovim osnivanjem u skladu sa demografskom slikom, odnosno planom razvoja određene jedinice lokalne samouprave.

Maja Knežević Romčević, Sekretarka Odbora za obrazovanje kulturu sport i omladinu SKGO, istakla je da je donošenje akata u vezi sa mrežom škola i predškolskih ustanova važno i osetljivo pitanje, naročito za manje opštine i pozvala sve prisutne da se aktivno uključe i daju svoje mišljenje na predlaganu metodologiju SKGO.  Svaka JLS mora da uvaži svoje demografske, prostorne i kulturne osobenosti i Elaborat, kao razvojni plan uveže sa drugim važnim razvojnim dokumentima JLS kakvi su na primer Generalni urbanistički planovi. Takođe, što se tiče nedovoljnog broja prosvetnih inspektora u okviru jedinica lokalne samouprave, predložla je da se organizuje zajednčki sastanak SKGO sa MPNTR i MDULS, a kako bi se osmislili koraci u prevazilaženju navedenog izazova.

Takođe, obostrano je ocenjeno izuzetan značaj i iskazana je želja za inteziviranjem saradnje između Ministarstva i SKGO i u narednom periodu, a što bi trebalo da unapredi efikasnost implementacije različitih obrazovnih politika.