Vesti

Paviljon Kneza Miloša i tvrđava u Baču dobitnici nagrade Evropa Nostre

Među dobitnicima Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu, najuglednije evropske nagrade u ovoj oblasti, objavljenim 15. maja od strane Evropske komisije i Evropa Nostre, vodeće evropske mreže koja se bavi kulturnim nasleđem, našli su se i projekti obnove Paviljona Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji u Aranđelovcu i rehabilitacija i konzervacija tvrđave u Baču.

Stručni žiri je konstatovao da projekat obnove Paviljona predstavlja kvalitetnu obnovu spomenika kulture, koji je zadržao svoju prvobitnu upotrebu nakon prirodne katastrofe, tim pre što je rezultat postignut skromnim budžetom, što predstavlja dobar primer za druge banjske centre širom Evrope.

Projekat obnove tvrđave u Baču okarakterisan je kao izvrstan primer očuvanja kulturnog nasleđa zasnovan na interdisciplinarnoj saradnji. Dodatno, zaključio je žiri, postoji i jaka edukativna komponenta relevantna za ceo region.

29 laureata iz 17 zemalja dobilo je priznanja za impresivna dostignuća u očuvanju i istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u ovoj oblasti. Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa. Svi dobitnici će učestvovati na svečanoj dodeli nagrada 22. juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa.

“Od srca čestitam ovogodišnjim “šampionima nasleđa” koji su dobitnici nagrada Evropske unije u polju kulturnog nasleđa. Zaista smo impresionirani izvanrednim veštinama, kreativnošću i posvećenošću profesionalaca koji se bave kulturnim nasleđem, kao i velikodušnošću velikog broja volontera i pristalica iz cele Evrope. Oni zaslužuju svaku pohvalu i dalju podršku. Dobitnici ove nagrade su dokaz da je naše kulturno nasleđe daleko više od sećanja na našu prošlost”, izjavio je povodom objavljivanja laureata Plácido Domingo, čuveni operski pevač i predsednik mreže Evropa Nostre.

Više informacija o dobitnicima nagrada i nagrađenim projektima možete pronaći na sledećim linkovima:

http://www.europeanheritageawards.eu/winners/the-bac-fortress/

http://www.europeanheritageawards.eu/winners/pavilion-prince-milos-bukovicka-spa/