Vesti

Rodno odgovorno budžetiranje u Bečeju

Stalna konferencija gradova i opština je 31. maja 2018. godine organizovala sastanak povodom izrade nacrta programske strukture budžeta sa elementima rodno odgovornog budžetiranja, u zgradi opštinske uprave u Bečeju. Cilj sastanaka na kome su učestvovali svi direktni i indirektni budžetski korisnici bio je unapređenje rodno odgovornog bužetiranja u budžetskim programima kulture, privrede, komunalnih delatnosti, urbanizma, sporta i omladine, kao i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Drugi sastanak održan je istog dana sa Suzanom Đukić i Danetom Mandićem, pomoćnicima predsednika opštine Bečej, kojima su predstavljeni dosadašnji napori u radu službenika u oblasti rodne ravnopravnosti. Iskazan je značaj dosadašnjeg rada na rodno odgovornom budžetu kao i značaj rada na izradi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost opštine Bečej.

U narednom periodu, u Bečeju je planirana javna rasprava o Lokalnom akcionom planu, kao i njegovo usvajanje. U okviru rada na rodnom odgovornom budžetiranju očekuje nas unapređenje postojeće programske strukture, kao i unapređenje instrukcije za sve budžetske korisnike sa aspekta roda.

Sastanak predstavlja nastavak aktivosti započetih tokom 2017. godine kao deo direktnog paketa podrške za jačanje rodne ravnopravnosti u lokalnim samoupravama. Održavanje skupa je finansijski podržala Vlade Švedske kroz Program "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza".