Vesti

Iskustva Danske predstavljena na Mreži za javne nabavke

Drugi sastanak Mreže SKGO za javne nabavke održan je u 31. maja u Šapcu u okviru manifestacije Dan Danske koja je održana u ovom mačvanskom gradu. Zahvaljujući Ambasadi Danske u Srbiji na skupu su učestvovala dva danska stručnjaka iz Organizacije za javne nabavke Danske, koji su predstavili svoja iskustva, ali i pravila i procedure.

Ambasador Kraljevine Danske Anders Hougor je istakao da je prisustvovao prezentaciji grada i da je impresioniran vizijom koju ima Gradska uprava. On je istakao da Šabac ima dobru lokaciju, blizu je Beograda, ali opet i dovoljno daleko da ima svoju ekonomsku nezavisnost.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je čast što je ambasador Danske prvi put došao u zvaničnu posetu gradu i što su predstavnici ove ambasade otvoreni da dobra iskustva i ideje iz svoje zemlje podele sa Šapčanima.

„Želimo da sve ono što je dobro u Danskoj mi prenesemo i na naš grad. Takođe mi je važno i da mi, kao lokalna samouprava, predstavimo naše projekte i ideje, naročito projekte koji se odnose na razvoj Industrijske zone, jačanje privrede, ekologiju, obrazovanje, kulturu i inovacije. Želimo da Šabac predstavimo kao primer pametnog grada, jer imamo dostignuća koja nemaju drugi gradovi - regionalnu deponiju, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, štedimo energiju sa LED sijalicama i izolujemo stambene objekte“.

Zelenović je izjavio da je objedinjenim javnim nabavkama ušteđeno oko 50 miliona dinara, i da po ekološkim standardima Šabac prednjači u Srbiji. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Savu ubacuje 40 odsto čistiju vodu od rečne. U gradu je postavljeno više od 50 reciklažnih ostrva, a na seoskom području prikuplja se komunalni otpad i zajedno sa gradskim lageruje na regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO je iskazao zahvalnost kolegama iz Danske koji su došli da prenesu svoja iskustva u organizovanju poslova i sprovođenju javnih nabavki.

„U novembru mesecu 2017. godine održali smo Prvi sastanak Mreže za javne nabavke i tom prilikom predstavili smo strateško opredeljenje SKGO vezano za podršku jedinicama lokalne samouprave u toj oblasti. Takođe, iskazali smo i utvrdili potrebu za daljim jačanjem kapaciteta zaposlenih u gradovima i opštinama za obavljanje nadležnosti u oblasti javnih nabavki. Tom prilikom predstavljeni su i zaključci i preporuke analize uticaja procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji na lokalne samouprave u okviru pregovaračkog poglavlja 5 koju je SKGO pripremila i koja je odštampana za današnji skup i nalazi se u materijalima koje ste dobili uz agendu skupa. Neke od preporuka iz ove analize biće i tema današnjeg skupa: naime, dodatna edukacija u oblasti poznavanja, uticaja i primene evropskih propisa u oblasti javnih nabavki za predstavnike JLS; dalje, prednosti sprovođenja centralizovanih javnih nabavki za JLS; približavanje jednog instituta koji se na lokalnom još ne koristi u dovoljnoj meri – okvirni sporazum koji nekad predstavlja veoma dobro i praktično rešenje posebno kod učestalih nabavki dobara, usluga i radova, ali sa sobom može nositi i određene potencijalne opasnosti, zbog čega njegova primena nije uvek opravdana“, rekao je Staničić.