Vesti

Odgovornost na delu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Vestminster fondacijom za demokratiju, iz Velike Britanije, počela je akciju „Odgovorna opština“, u okviru kampanje za dalju promociju Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, koja je otpočela očetkom juna. Cilj akcije je što kvalitetnija primena Kodeksa i uspostavljanje opštinskih saveta za praćenje primene Kodeksa. SKGO će tokom jula i avgusta promovisati Kodeks u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Vranju i Šapcu, organizovanjem informativnih pultova za građane i okruglih stolova na ovu temu.

U Novom Sadu Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave je usvojen 2005. godine. Iako još uvek nije formirano radno telo za praćenje njegove primene, grad Novi Sad je takođe pružio podršku kampanji. Info pult za građane Novog Sada biće postavljen 17. jula na Trgu slobode, ispred Gradske kuće, a gradonačelnik Igor Pavličić i predstavnici SKGO-a će se obratiti Novosađanima.

- Stalna konferencija gradova i opština kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti u Republici Srbiji, preuzela je inicijativu da se uspostavi i promoviše Kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave, ističe Dragan Vujčić, pravni savetnik na projektu i šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO-a. U tom cilju, SKGO je na svojoj skupštini, decembra 2004. godine, usvojila Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave i ponudila ga na usvajanje svojim članicama. Do danas je, od 167 opština i gradova u Srbiji, 148 usvojilo Etički kodeks. Usvajanje ovog dokumenta koji predstavlja kombinaciju pravnih i etičkih normi i standarda u tako velikom broju jedinica lokalne samouprave, pokazalo je postojanje svesti u lokalnim samoupravama o potrebi izgradnje i jačanja poverenja građana u lokalnu vlast.

Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Srbiji se u potpunosti oslanja o načela sadržana u Evropskom kodeksu ponašanja lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika, kao i o prateće evropske standarde javne etike na lokalnom nivou.

Projekat „Etički kodeks za predstavnike lokalnih vlasti u Srbiji“ predviđa i uspostavljanje Radnih tela za praćenje primene Kodeksa. Praksa pokazuje da se odredbe Etičkog kodeksa ne poštuju ukoliko nije obrazovano radno telo, koje svojim postojanjem opominje funkcionere da ga poštuju, počev od potpisivanja izjave funkcionera, preko praćenja primene Etičkog kodeksa, pa do sankcionisanja nepoštovanja Kodeksa.

Do sada je radno telo uvelo šest opština i gradova u Srbiji. Vranje je jedan od njih:
- Radno telo je jedini način da Kodeks pokaže efekte i unapredi časno i transparentno funkcionisnje lokane samouprave. Od njegovog uspostavljanja građani Vranja se svakoga dana mogu uveriti u primenu i poštovanje Etičkog kodeksa, tako da pored njihovog interesovanja, neprekidno raste i poverenje u rad naše lokalne samouprave, reči su predsednika Skupštine grada Vranja Slobodana Stamenkovića, prilikom dodele zastave „Odgovorna opština“ njegovom gradu u beogradskoj opštini Stari grad.
Osim Vranja, radno telo su formirale i opštine Mladenovac, Plandište, Arilje Šabac, i Pirot.

Završna konferencija kampanje – okrugli sto „Odgovorna opština“ održaće se u Beogradu, početkom septembra. Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati kampanje.