Vesti

U susret održivom razvoju - Zemun i Ofenbah na Majni

Gradska opština Zemun 08. jun 2018. godine organizovala je javnu manifestaciju „U susret održivom razvoju – ujedinjeni u dostizanju ciljeva održivog razvoja - Zemun i Ofenbah na Majni“.

GO Zemun preduzela je obavezu, da se u interesu svojih građana, bavi globalnom razvojnom agendom UN i njenom lokalizacijom.

Program manifestacije je realizovan kao projektna aktivnost na projektu GO Zemun "Partnerstva održivog razvoja lokalnih samouprava".

Projekat je podržan od strane Agencije Globalni angažman  i Nemačkog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj, a deo je programa „Zajednice jednog sveta“ i njime je predviđeno da se u obe bratske opštine realizuju istovetne aktivnosti na približavanju ciljevima održivog razvoja.

Gradska opština Zemun i Ofenbah na Majni su odabrali  da kroz realizaciju projekta rade na približavanju ciljevima održivog razvoja 8, 15 i 17, a planirana je i javna manifestacija promocije ciljeva održivog razvoja. 

GO Zemun kroz proces izrade  i implementacije Strategije razvoja i brojne projekte usmerava sve resurse naše zajednice ka uravnoteženom, sveobuhvatnom, planiranom razvoju.

Razvojna agenda UN do 2030 sačinjena je od 17 ciljeva održivog razvoja do kojih se došlo tako što su građani i građanke velikog broja zemalja sveta izjasnili su se šta su prema njima, prioriteti razvoja.

GO Zemun  ide istim putem, građanima i građankama Zemuna  predstavila je Agendu 2030 UN i Strategiju razvoja Zemuna i pozvala ih da u saradnji  sa svojom lokalnom samoupravom, trasiraju puteve održivog razvoja, po svojoj meri.

Na manifestaciji je govorio Nenad Vranjevac, Predsednik skupštine GO Zemun,  Predsednik Koordinacionog tima za izradu Strategije razvoja GO Zemun, koji je predstavio Strategiju razvoja Opštine Zemun.

Rukovodilac Radne grupe za društveni razvoj Agende 2030 – Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović poslala je pismo podrške koje je pročitano na manifestaciji.

Borka Jeremić, predstavnik tima UN za Srbiju pročitala je pismo koje je poslala Karla Herši, stalni koordinator Tima UN u Srbiji i predstavnika Programa razvoja UN. Manifestaciji su prisustvovali i članovi tima UNDP-a,

Publici se obratio i Milorad Mijatović, narodni poslanik i koordinator fokus grupe za praćenje ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Koordinator projektnog tima Partnerstva održivog razvoja lokalnih samouprava prezentovala je projekat, a publiku je pozdravio i član veća GO Zemun, Vladimir Kostić koji je i član projektnog tima.

Predstavnik radne grupe za promociju ciljeva održivog razvoja Privredne komore Srbije, Aleksandar Kemiveš i profesor dr. Slobodan Cvejić, direktor istraživanja u Sekonsu, postarali su se za ekspertsko viđenje problematike.

Muzički program su realizovali MŠ Kosta Manojlović, OŠ Branko Pešić i hor Gerontološkog centra Zemun.

Učenici 17 zemunskih osnovnih i srednjih škola su se potrudili da se upoznaju sa Agendom 2030 UN i  svaka od škola je publici predstavila po jedan cilj održivog razvoja.

U publici su bili predstavnici GO Zemun, članovi veća Stevan Rodić, Vladimir Kostić, Dragan Matijević i zamenik predsednika opštine Milan Milosavljević, načelnici odeljenja, predstavnici ustanova i institucija sa teritorije GO Zemun, predstavnik SKGO Ljubinka Kaluđerović, predstavnici brojnih nevladinih organizacija i dr.

Na kraju manifestacije pokrenuta je diskusija na temu: Kako ubrzati i unaprediti dostizanje ciljeva održivog razvoja?"

Učenici 17 zemunskih osnovnih i srednjih škola su se potrudili da se upoznaju sa Agendom 2030 UN i  svaka od škola je publici predstavila po jedan cilj održivog razvoja.

Linkovi sa informacijama:

 

Sajt GO Zemun:

http://zemun.rs/

http://zemun.rs/u-duhu-partnerstva-odrzivog-razvoja-zemuna-i-ofenbaha/