Vesti

Studijska poseta Švedskoj

U okviru paketa podrške opštini Čajetina, delegacija ove lokalne samouprave posetila je opštinu Jevle u Švedskoj, na studijskom putovanju u periodu od 10. do 15. juna 2018. godine. Domaćini delegaciji iz Srbije bili su regionalno preduzeće za upravljanje otpadom - Gestrike Atervinare (Gästrike Återvinnare) i Švedska asocijacija lokalnih vlasti i regiona (SALAR). Studijska poseta je sprovedena u okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.

Članovi delegacije iz opštine Čajetina bili su predstavnici opštinske uprave i javnog komunalnog preduzeća, Udruženja građana „Inkluzija osoba sa invaliditetom Zlatibor“, Zelenog saveta, Regionalnog centra za upravljanje otpadom JKP "Duboko" Užice i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.

Cilj posete je bio da se gosti iz Srbije upoznaju sa švedskom praksom i modelima upravljanja otpadom i primarnom selekcijom otpada. Poseta je bila odlična prilika da učesnici steknu nova znanja i iskustva koja će biti iskorišćena prilikom izrade Plana upravljanja otpadom na teritoriji opštine Čajetina.

Nakon upoznavanja sa teorijskim i praktičnim postavkama administrativnog sistema komunalnih službi i sistema upravljanja otpadom, naša delegacija je imala priliku da vidi kako se vrši primarna selekcija otpada, počev od prosečnog švedskog domaćinstva, sve do tretmana u organizovanim reciklažnim dvorištima. Učesnici su posetili i univerzitet u Jevleu koji kreira obrazovne profile u skladu sa težnjom ka očuvanju životne sredine i obližnja mesta Hälsingland i Bollnäs gde se nalaze deponije i postrojenja za spaljivanje otpada.

U kraćem razgovoru sa predstavnicima nevladine organizacije „Matakuten“ učesnici su se upoznali i sa sistemom doniranja hrane u saradnji sa velikim trgovinskim lancima u opštini Jevle, kao i preduzeće „Duvbacken“ koje upravlja postrojenjem za preradu otpadnih voda i proizvodnju biogasa. Takođe, učesnici studijske posete su obišli i postrojenje za proizvodnju i filtriranje pijaće vode u mestu Bonan.

Poslednjeg dana posete Švedskoj učesnici su mogli da biraju između različitih aktivnosti u zavisnosti od interesovanja, tako da su mogli da vide kako funkcioniše administracija u opštini Jevle u oblastima od značaja za životnu sredinu, zatim firma koja radi sa energetski efikasnim mašinama sa obnovljivim gorivom, kao i na koji način se vrši prikupljanje, klasifikacija i praćenje opasnog otpada u reciklažnom dvorištu.