Vesti

"Jednakost, raznolikost i inkluzija. Razlike nas ujedinjuju!"

Savet evropskih opština i regiona (CEMR) organizovao je konferenciju pod nazivom "Jednakost, raznolikost i inkluzija. Razlike nas ujedinjuju!" u španskom gradu Bilbaou. Od 11. do 13. juna, konferencijski centar Euskalduna bio je laboratorija ideja, debata i mogućih rešenja, u kojima je preko 500 predstavnika gradova i opština iz 40 zemalja podelilo svoja iskustva i najbolje prakse, učeći jedni od drugih i razgovarajući o  različitim lokalnim kontekstima.

Delegaciju SKGO na ovom skupu činili su Dušanka Golubović, predsednica Stalne konferencije gradova i opština i gradonačelnica Sombora i Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i ljudska prava.

Glavni ciljevi konferencije bili su predstavljanje izazova i mogućnosti za njihovo prevazilaženje u društvima koja ulažu napore da budu različita, ravnopravna i inkluzivna, kao i diskusije o inovativnim idejama uz predstavljanje iskustava i modela za transformaciju socijalnog pejzaža u Evropi.

Među temama koje su bile zastupljene tokom trajanja konferencije našle su se političko učešće i sigurnost na javnim mestima, ljudska prava, borba protiv diskriminacije/višestruka diskriminacija, UN 2030 agenda za održivi razvoj, integracija imigranata, javne službe i njihovo upravljanje, zapošljavanje participativna demokratija i otvorena vlada.

Posebna pažnja bila je posvećena jednakosti između muškaraca i žena na lokalnom nivou i Evropskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou (2006), od CEMR-a, a koja je do danas potpisana od strane više od 1700 predstavnika vlasti iz 35 zemalja širom Evrope. Stalna konferencija gradova i opština svoj rad u oblasti rodne ravnopravnosti bazira na ovom dokumentu i u Srbiji je 70 JLS potpisalo Povelju.

U okviru radionice „Korišćenje procesa upravljanja gradom za uspostavljanje socijalne pravde“ predstavljena su i iskustva rada Stalne konferencije gradova i opština u oblasti rodne ravnopravnosti. Učesnici radionice su se upoznali sa jednim od modela SKGO koji je razvijen u okviru paketa podrške za opštinu Bečej, u okviru „Programa - Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU: unapređenje kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije“. Ovaj paket podrške čine dva paralena procesa. Prvi deo je  izrada akcionog plana za rodnu ravnopravnost, koji je nastao kao obaveza usvajanjem Evropske povelje za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou, dok je drugi deo rad na uspostavljanju rodno odgovornog budžetiranja.