Vesti

Podrška jačanju građanskog učešća u srbiji – druga faza

Stalna konferencija gradova i opština je 4. novembra 2009. godine, u hotelu Hajat, u Beogradu, organizovala Završnu konferenciju projekta „Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza“, koji je sprovođen na nacionalnom i lokalnom nivou uz stručnu i finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Na skupu su bili prisutni građani pilot gradova i opština na projektu: Valjevo, Loznica, Krupanj, Osečina, Sremski Karlovci i Čoka, kao i predstavnici drugih opština u Srbiji, brojni domaći i strani visoki zvaničnici, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija i međunarodnih donatorskih organizacija.

Učesnicima se obratio Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, istakavši značaj novog Nacrta zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, što je jedan od rezultata aktivnosti projekta na nacionalnom nivou koje su usmerene na unapređenje ključnih nacionalnih i pravnih okvira i koje uređuju građansko učešće na lokalnom nivou.
Ambasador Švajcarske u Beogradu, Ervin Helmut Hofer, izrazio je zadovoljstvo učinkom ovog projekta i rekao da Švajcarska podržava Srbiju u procesu decentralizacije, jačanja lokalnih samouprava, kao i da će nastaviti da pruža finansijsku i logističku podršku Srbiji na putu ka EU.

Zamenik direktora SDC u Srbiji, Olivije Bove, naveo je da će Švajcarska uložiti 40 miliona evra za projekte razvoja kapaciteta lokalnih samouprava, dalju decentralizaciju, pre svega fiskalnu, ali i povezivanje opština u međuopštinske centre i druge oblike saradnje.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, ocenio je da gradovi i opštine još uvek nemaju dovoljno razvijene mehanizme učešća građana u procesu odlučivanja i komunikacije opština sa javnošću, pa ih treba razvijati, jer otvorenost opštinskih organa omogućava i kontrolu njihovog rada.

Dokumentarnim filmom o sprovođenju projekta u pilot gradovima i opštinama učesnicima su predstavljene aktivnosti na lokalnom nivou, sa akcentom na građanskom učešću u praksi i realizaciji mikro projekata u pilot gradovima i opštinama. Nakon toga, Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva, jednog od pilot gradova na projektu, objasnio je participativni proces u svom gradu kroz rad Saveta za razvoj, a Predrag Mijić, predsednik pilot opštine Čoka, govorio je o radu Zajedničkih saveta mesnih zajednica. Posle dodele zahvalnica za učešće na sprovođenju ovog projekta, učesnici Konferencije su posetili Sajam lokalne samouprave koji je organizovalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opština Novi Beograd i Stalna konferencije gradova i opština.