Vesti

Druga sednica odbora skgo za zaštitu životne sredine

Druga sednica Odbora za zaštitu životne sredine održana je 14. jula 2008. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao gospodin Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, a od ukupno 31 člana sednici je prisustvovalo 20 predstavnika iz 18 gradova i opština.

Sednica je održana po usvojenom dnevnom redu, a najvažnije tačke tog dnevnog rada odnosile su se na:

  • Predlog plana za rad Odbora – diskusiju i usvajanje
  • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine – diskusiju i predlog zaključaka
  • Inicijativu za samostalno Ministarstvo zaštite životne sredine – potreba lokalne samouprave
  • ''Priručnik za zaštitu životne sredine u lokalnoj samoupravi'' – prezentaciju i dogovor o daljim aktivnostima
  • ''C.R.E.A.M. Srbija PPP ALLIANCE'' – prezentaciju i dogovor o saradnji
  • Sajam zaštite životne sredine i lokalne samouprave - najavu

Nakon kraće diskusije o predloženom Planu za rad Odbora, potvrđeno je da su navedene teme i aktivnosti ono čime bi Odbor trebalo da se bavi u narednom periodu, tim pre jer se među navedenim temama ponavlja i jedan broj onih koje su aktuelne već duže vremena, ali koje zahtevaju i dalje aktivno angažovanje i jedinica lokalne samouprave i ovog odbora Stalne konferencije.

U periodu formiranja nove Vlade Republike Srbije povučeni su iz skupštinske procedure svi predlozi zakona koje je prethodna Vlada dostavila Narodnoj skupštini, pa među njima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine. Budući da o ovom predlogu zakona nije bilo javne rasprave, Odbor smatra da je ovo dobra prilika da se ukaže na neke odredbe ovog zakonskog predloga koje ne doprinose unapređenju celokupnog sistema zaštite životne sredine, ali imaju negativne implikacije na pojedine subjekte zaštite životne sredine, a posebno na jedinice lokalne samouprave. U tom smislu je Odbor usvojio Zaključak da se Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja dostavi predlog da se o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine obavi još jedan krug konsultacija pre nego što se ovaj predlog dostavi Narodnoj skupštini na usvajanje. Pored toga, članovi Odbora su usvojili niz konkretnih predloga za izmenu Predloga zakona koji treba da doprinesu njegovoj efikasnijoj primeni, naročito sa stanovišta jedinica lokalne samouprave.

S obzirom na to da je ova sednica pripremana u vreme kada se pregovaralo o novoj Vladi Republike Srbije, želeli smo da kao predstavnici lokalnih vlasti ukažemo na sva pozitivna iskustva i prednosti saradnje sa centralnim vlastima u vreme kada su poslovi državne uprave koji se odnose na sistem zaštite i unapređenja životne sredine bili organizovani na nivou ministarstva kome je to bio osnovni delokrug rada. Nasuprot tome, u periodima kada su ovi poslovi bili organizovani na nivou uprava ili direkcija, efikasnost u radu je bila znatno smanjena, kao i saradnja između pojedinih nivoa vlasti. Članovi Odbora su smatrali da u vreme intenzivnog približavanja Evropskoj Uniji, sa svim problemima u oblasti životne sredine koje imamo, a koje je posebno opterećeno nagomilanim istorijskim zagađenjem za čije rešavanje su potrebna ogromna sredstva, treba imati samostalno ministarstvo koje će biti efikasno u svom radu i posebno u privlačenju sredstava iz evropskih fondova. Nakon konstituisanja nove Vlade Republike Srbije i usvajanja Zakona o ministarstvima, Odbor izražava svoju bojazan da će, ovako definisanim delokrugom rada Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja sistem zaštite životne sredine ponovo izgubiti na značaju, kako u odnosu na evropsko okruženje tako i u odnosu na ostale poslove koji predstavljaju delokrug rada ovog Ministarstva. Zbog svega toga, Odbor želi još jednom da istakne potrebu i predloži da se u narednom periodu osnuje samostalno Ministarstvo za zaštitu životne sredine.
Kao jedan od rezultata uspešne saradnje između Ministarstva zaštite životne sredine, GTZ Projekta ''Modernizacija komunalnih usluga'' i Stalne konferncije gradova i opština predstavljen je ''Priručnik za zaštitu životne sredine u lokalnoj samoupravi'', koji je prezentirala Jelena Kukolj, savetnica u Ministrstvu. Ovaj pripručnik na vrlo popularan i pregledan način ukazuje na sve obaveze koje su u oblasti zaštite životne sredine poverene jedinicama lokalne samouprave, predlaže kako obezbediti sprovođenje zakona iz oblasti zaštite životne sredine i donosi niz preporuka za rešavanje pojedinih problema sa kojima se sreću jedinice lokalne samouprave.

O tome šta je ''C.R.E.A.M. Srbija PPP ALLIANCE'', koji su ciljevi organizovanja u našem regionu i kakvu pomoć u izgradnji infrastrukturnih objekata pružaju jedinicama lokalne samouprave, govorila je gospođa Anka Papa, direktor ove asocijacije.

Gospođa Višnja Živulj najavila je održavanje 5. međunarodnog sajma zaštite životne sredine, ECOFAIR 2008. i 1. sajma LOKALNE SAMOUPRAVE i pozvala predstavnike gradova i opština da u periodu od 26-28. novembra 2008. godine predstave najvrednija dostignuća u oblasti životne sredine, ali i ostalih segmenata funkcionisanja lokalne samouprave na Beogradskom sajmu.