Vesti

Funkcioneri pod budnim okom javnosti


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), nacionalna asocijacija lokalnih vlasti u Srbiji, u saradnji sa Vestminster fondacijom za demokratiju, u beogradskoj opštini Stari Grad počela je akciju „Odgovorna opština“. Cilj akcije je da se u što više opština i gradova u Srbiji uspostave radna tela za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, jer je to najbolji način da se Kodeks primenjuje i doprinosi odgovornosti i javnosti rada lokalne vlasti. Pored jačanja kapaciteta postojećih radnih tela i širenja njihove mreže, akcija „Odgovorna opština“ radiće i na unapređenju zakonskog okvira za njihovo funkcionisanje.


Na početku kampanje svoje aktivnosti predstavile su opštine Vranje i Plandište koje su uvele radna tela za praćenje primene Etičkog kodeksa. Akcija je počela simbolično postavljanjem info pulta u opštini Stari Grad ispred kojeg je generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić, uručio zastave „Odgovorna opština“ zameniku gradonačelnika Vranja dr Ivanu Andonovu i zameniku predsednika opštine Plandište Slavku Germancu. O kampanji su govorili domaćin – predsednica opštine Stari Grad, Mirjana Božidarević, predstavnici Stalne konferencije gradova i opština i menadžer opštine Voždovac, Goran Marković.


Akcija „Odgovorna opština“, koja će promovisati poštovanje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave, biće nastavljena tokom jula i avgusta u Novom Sadu, Kragujevcu, Vranju i Šapcu, organizovanjem okruglih stolova o ovoj temi. Građani će imati priliku da o tome razgovaraju sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština i lokalnih organa vlasti. Rezultati akcije „Odgovorna opština“ biće predstavljeni početkom septembra na završnoj konferenciji – okruglom stolu u Beogradu.