Vesti

Ažuriranje adresnog registra – održani sastanci u Vladi Srbije

Konsultativni sastanci sa predstavnicima više od 100 gradova i opština, a u vezi sprovođenja projekta ažuriranja Adresnog registra održani su u petak, 9. novembra, u zgradi Vlade Republike Srbije. Sastanke je inicirao Kabinet predsednice Vlade, a cilj održavanja sastanka je bio dogovor oko rokova za završetak obaveza koje jedinice lokalne samouprave imaju u sprovođenju ovog projekta.

Naime, od početka 2018. godine, kada je projekat iniciran, održano je 11 prezentacija za gradove i opštine gde je pojašnjena uloga JLS u sprovođenju projekta. Gradovi i opštine su sukcesivno obaveštavani o preuzimanju Elaborata uličnog sistema koje  je za njih izradio Republički geodetski zavod, a koji su osnov za utvrđivanje naziva ulica u svim naseljenim mestima. RGZ je do sada pripremio predloge za oko 65.000 novih ulica koje treba da dobiju naziv, što je isključiva nadležnost lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave otpočele su sa radom na utvrđivanju naziva ulica, a za taj posao najčešće su zadužene Komisije ili radna tela lokalnih skupština. U opštinama i gradovima gde je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, u odlučivanje o nazivima ulica uključivaće i saveti nacionalnih manjina.

Na sastancima u zgradi Vlade, istaknut je značaj projekta i neophodnost da sve JLS ispoštuju zadate rokove za sprovođenje, kako bi naredne faze projekta mogle nesmetano da se odvijaju. Naredne faze projekta obuhvatiće označavanje ulica tablama sa nazivima, kao i usklađivanje baza podataka svih nadležnih organa (MUP, APR, lokalne baze) o adresama stanovništva i privrede.

Nakon sastanka, na kome su prisustvovali još i predstavnici RGZ, Ministarstva državne uprave i lokalne samoprave i SKGO, pripremljena je lista najčešćih postavljanih pitanja sa odgovorima.

Najčešća pitanja.pdf